Наистина ли навикът Ви да пиете сок е толкова здравословен?

19min.media

Всички знаем, че пиенето на оптимално количество вода е ключов фактор за поддържане на добро здраве и страхотна кожа. Но нека си го кажем направо: понякога обикновената вода е малко скучна - особено в сравнение с чаша прясно изцеден сок от ябълки, цвекло и моркови или освежаващ коктейл от портокал, ананас и лимон.

Въпреки че чашата плодов сок може да изглежда като очевидна, здравословна алтернатива на водата - ябълките и портокалите съдържат тонове витамини, нали? - вашите сокове може да не са толкова полезни, колкото ви се иска. А когато се консумират в излишък, соковете могат дори да допринесат за някои нежелани здравословни проблеми в дългосрочен план.

Ето какво трябва да знаете за пиенето на сокове - и как да се уверите, че ежедневният ви навик да пиете сокове след тренировка не носи повече вреда, отколкото полза.

Плодовият сок е захарен капан

Една от причините да обичаме плодовите сокове е тяхната сладост. Природата го е замислила по този начин: хормонът инсулин, който осигурява достигането на глюкозата от сока (декстроза) до клетките на тялото, действа на центъра за възнаграждение в мозъка, за да стимулира освобождаването на хормони на щастието.

 Добре дошли в капана на захарта. Въпреки че соковете съдържат плодове, те също могат да съдържат също толкова – или понякога дори повече – захар, отколкото сода. Средно една чаша ябълков сок от 237 ml съдържа около 27 грама захар. Това е около девет чаени лъжички захар – точно същото количество като чаша кока-кола от 237 ml.

Така че, ако имате две чаши сок, направен предимно с ябълки, вече сте надвишили препоръчителния от Световната здравна организация максимален дневен лимит на захар с четири грама. И не забравяйте за калориите! Ябълковият сок има 113 калории на чаша, което е малко повече калории от кола, която отчита 90-100 калории на чаша.

Черният дроб съхранява мазнини

Плодовият сок съдържа не само глюкоза (декстроза), но и много фруктоза (плодова захар). Тази особено сладка на вкус захар се метаболизира от организма по различен начин от глюкозата.

Ето какво се случва: организмът абсорбира фруктозата през червата и я пренася до черния дроб чрез кръвта. Там тя се превръща в глюкоза и част от нея се освобождава в кръвта. Това, което не се освобождава, се складира в черния дроб и мускулите под формата на гликоген.

Ако има излишък от фруктоза, която не може да се складира като гликоген, черният дроб я превръща в мазнини и я складира като такава. Постоянната консумация на много фруктоза може да допринесе за развитието на неалкохолна мастна чернодробна болест с течение на времето.

Фруктозата има потенциала да наруши значително метаболизма ви

Освен това фруктозата оказва влияние върху ситостта - и то не в добрия смисъл: проучванията показват, че след консумация на фруктоза нито един от хормоните, които показват на мозъка, че стомахът е пълен - инсулин и лептин - не се повишава значително. Това е проблем, тъй като тези хормони регулират и приема на енергия. Следователно фруктозата има потенциала да наруши значително метаболизма ви. Това може да се случи доста бързо, когато консумирате повече фруктоза, отколкото тялото ви действително се нуждае от калории.

Освен това големите количества фруктоза представляват предизвикателство за червата, тъй като фруктозата е трудна за усвояване; особено трудно е за организма, ако естествено сладкият ви плодов сок съдържа и добавена захар.

Сокът увеличава риска от диабет

Проучване, публикувано в The British Medical Journal, показва, че повишената консумация на сокове може да увеличи риска от диабет. Проучването показва, че има голямо значение дали плодовете се консумират цели или пресовани в сок.

За целите на проучването са оценени хранителните навици на почти 190 000 души. Установено е, че две порции цели плодове седмично намаляват риска от развитие на диабет тип 2 с 23%.

Но рискът от развитие на диабет тип 2 се е увеличил с 21% при участниците, които са консумирали една или повече порции плодов сок на ден. Една от причините за това се крие в преработката на сока: получавате хранителните вещества, но вторичните растителни вещества и фибрите се губят. При производството на плодови сокове фибрите често се отстраняват или унищожават - но именно тези фибри помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар и увеличават чувството за ситост.

Здравословен ли е сокът?

Като цяло е най-добре да се наслаждавате на плодовите сокове (и други сокове, съдържащи много плодове) в умерени количества. Колкото и скучно да ви се струва, наистина трябва да се придържате към вода и неподсладени билкови чайове, когато се появи жажда.

Но в моментите, когато наистина искате да консумирате неразреден сок - животът е кратък, сокът е вкусен и все пак сме само хора - има някои неща, които трябва да имате предвид. По възможност се придържайте към прясно изцедените сокове, дори и да са по-скъпи от предварително опакованите. Те обикновено съдържат повече хранителни вещества, тъй като сокът се пие веднага след изстискването му и хранителните вещества не са били унищожени от дългото съхранение или топлината. Или опитайте под формата на спрей: три части газирана вода и една част сок.

И не забравяйте да вземете предвид цялата комбинация, когато избирате студено пресовани сокове, съдържащи кейл, спанак и други зеленчуци като цвекло и моркови. Често се използват ябълки, портокали, ананаси и грозде - все захарни бомби - за да се направят тези привидно здравословни зелени сокове по-вкусни. Така че проверявайте внимателно и действайте с умереност - и с мисъл за здравето.

Източник: vogue

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Наистина ли навикът Ви да пиете сок е толкова здравословен? | | 19min.media

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!