Прокуратурата иска европейска заповед за арест на трима украинци за атентата срещу Алексей Петров през 2015 г.

Алексей Петров

Автор:Обективно

Софийска градска прокуратура иска съдът да издаде европейска заповед за арест за украинците Артьом Темпинский, Максим Чорний и Йовон Балков. Те са издирвани във връзка с атентата срещу Алексей Петров през 2015 г. в София. Съдът отложи делото, тъй като адвокатите на издирваните не могат да бъдат открити.

На 29 октомври 2015 г. по бронирания автомобил на Алексей Петров беше стреляно с гранатомет. Петров и шофьорът му оцеляха при стрелбата. Последният атентат срещу него обаче беше фатален. На 16 август 2023 г. той беше убит в кв. „Драгалевци“.

От МВР съобщиха, че за стрелбата срещу Алексей Петров през 2015 г. са били обещани 200 000 евро, а извършителите са бивши военни от Украйна, които са използвали български гранатомети. Оръжията са бил изнесени от страната, а след това – вкарани контрабандно.

Единственият задържан е Роман Логвиненко, обвинен като поръчител на стрелбата. Той е имал бизнес в България и адресна регистрация в Пловдив.

Тримата украинци – Максим Чорни, Артьом Тенпински и Йовон Балков са напуснали страната и са обявени за издирване от Интерпол.

Алексей Петров е бивша барета от Специализирания отряд за борба с тероризма. След като напуска МВР в началото на 90-те години се насочва към застрахователния бизнес. Той беше за кратко съветник и в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

На 10 февруари 2010 г. беше арестуван и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, за рекет и изнудване. През юли 2021 г. Алексей Петров беше окончателно оправдан по делото „Октопод“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Прокуратурата иска европейска заповед за арест на трима украинци за атентата срещу Алексей Петров през 2015 г.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!