Проговори братът на патриарх Даниил!

Retro.bg

Видяхме се, за да се поздравим очи в очи, той е поел кръста си и ще го следва, казва Петър Николов

"Гордея се с брат си и като всички хора добрите неща, които се случват около нас, ни радват. Цялото семейство сме много щастливи, че той бе избран за Патриарх на Българската църква". Това сподели пред "Ретро" родният брат на Патриарха Петър Николов.

"След като брат ми бе избран, се видяхме, за да се поздравим очи в очи. Безспорно новината е прекрасна, но и новият му пост е тежък и отговорен. Във всички случаи това, че брат ми е Патриарх, ще намали контактите ни, защото неговите отговорности и задължения са много сериозни и огромни като обем. Осъзнавам, че ще имаме много по-малко време да се чуваме и да се виждаме. Но той е поел кръста си и ще го следва", заяви Петър Николов.

Двамата братя отрастват заедно в Смолян и имат прекрасно и безгрижно детство.
"С него израснахме заедно в Смолян. Разбирахме се добре и не сме имали поводи за кавги. Расли сме в един хубав, прекрасен град. Като деца обичахме да се събираме с децата от махалата и да играем", разказа Петър, който по професия е икономист.

52-годишният Даниил е четвъртият патриарх след възстановяването на Българската патриаршия. Той бе избран на втори тур, до който той стигна заедно с врачанския митрополит Григорий. Той получи 69 гласа, а Григорий - 66. За избор бяха нужни 50% от гласовете на общо 138-те делегати или точно 69 гласа.
"Радвам се, че дядо Даниил стана Патриарх. Той е ревностен монах, човек, който обича хората, умее да разговаря, да ги утешава, да разбира нуждите им и да ги наставлява", разказа пред вестника отец Георги от църквата Св. Георги в Смолян - родното място на Негово Светейшество. По думите му братът на Патриарха - Петър, също е религиозен и почтен човек.

"Петър често посещава храма със семейството си. Има съпруга и две деца - момче и момиче, които са студенти - много хубаво семейство", разказа свещеникът. Самият Петър сподели, че в момента не живее в родния си град, но се връща често там.

Патриарх Даниил е роден на 2 март 1972 г. със светското име Атанас Трендафилов Николов. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. записва Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07.08.1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон. През 2006 г. е въведен в архимандритско достойнство. Две години по-късно, по решение на Светия синод, е ръкоположен за епископ и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. През 2010 г. по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато канонично е избран за Видински митрополит.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Проговори братът на патриарх Даниил!   - Retro.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!