Украйна иска от Запада и подводници, за да „разгърне флота си в цялото Черно море“

Адмирал Олексий Нейжпапа, снимка: president.gov.ua

Автор:Обективно

След оръжията, ракетите и изтребителите Киев поиска от Запада и подводници. Украйна се нуждае от западни подводници, за да укрепи военните си способности в Черно море, заяви началникът на флота адмирал Олексий Нейжпапа.

Той твърди, че разполагането на подводни плавателни съдове може стратегически да подобри позициите на Украйна в Черно море заради конфликта с Русия.

„Мислим за това, подводниците са ни необходими, те трябва да бъдат част от флота“,  каза Нейжпапа в интервю в YouTube канала на журналистката Наталия Мосейчук.

Ръководителят на украинския флот добави, че страната не се нуждае от големи подводници, тъй като „те са безполезни в Черно море“.

„Разполагането само в близост до Одеса означава да няма нищо, трябва да погледнем по-нататък, да разпрострем флота в цялото Черно море и да използваме цялата му площ“, каза той, изразявайки надежда, че Украйна ще се превърне „от крайбрежна държава в морска сила“.

По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски заяви, че американските оръжия отнемат твърде много време, за да стигнат до страната, въпреки че Конгресът одобри пакет от помощи в размер на 61 милиарда долара през април.

Отделно от тази сума НАТО ще предостави най-малко 40 милиарда евро военна помощ за Украйна годишно от парите на страните членки. 80 милиона евро ще предостави България, съобщи служебният министър-председател Димитър Главнчев на изслушване в парламента.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Украйна иска от Запада и подводници, за да „разгърне флота си в цялото Черно море“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!