Събитие, което се случва веднъж в живота: Рядък шанс да видим звездна експлозия с невъоръжено око

kaldata.com

Звездна експлозия ще бъде видима с невъоръжено око за първи път от 80 години насам...

Т Coronae Borealis, известна още като „Огнената звезда“ скоро отново ще освети нощното небе за първи път от 1946 година насам. Това рядко астрономическо явление се очаква между настоящия момент и септември месец. Светлината от термоядрена експлозия на повърхността на бяло джудже, намиращо се на 3000 светлинни години от Земята е на път да достигне нашата планета.

Това зрелищно събитие ще бъде видимо с просто око в продължение на около седмица. В северното полукълбо звездата ще свети с яркост, сравнима с тази на Полярната звезда, а в южното полукълбо ще блести заедно с най-ярките звезди в съзвездието Орион.

Т Coronae Borealis е повтаряща се нова – на всеки 80 години на повърхността ѝ се случва масивен термоядрен взрив. В тази двойна система бялото джудже постепенно поглъща водород от своя спътник червен гигант. Натрупването на материал води до критично повишаване на налягането и температурата, което в крайна сметка предизвиква огромен взрив.

С невъоръжено око новата ще изглежда като нова звезда, появила се на небето. Хората, които разполагат с мощни телескопи ще могат да видят в детайли яркото цветно сияние на T Coronae Borealis.

Астрономите от цял свят очакват с нетърпение това събитие, подготвяйки се да използват модерни наблюдателни инструменти, включително космическите телескопи „Ферми“ и „Джеймс Уеб„. Тези наблюдения обещават да предоставят безпрецедентни данни за структурата и процесите в новите звезди.

НАСА характеризира явлението като „събитие, което се случва веднъж в живота“.

Първото регистрирано наблюдение на „Огнената звезда“ е станало през 1217 година, когато абатът на Урсберг в Германия е видял „слаба звезда, която известно време е светела ярко“, казват от НАСА. За последен път тя е наблюдавана през 1946 година. Съвременните технологии ще позволят на учените да получат много по-подробен поглед от наблюденията през 1946 година.

За най-добра гледка на това явление се препоръчва да се избере място, отдалечено от светлините на града. Астрономически софтуер като Stellarium може да помогне за локализирането на T Coronae Borealis в нощното небе. Използването на бинокъл ще подобри видимостта, а червено фенерче ще ви помогне да поддържате очите си адаптирани към тъмнината.

Това уникално събитие не само ще бъде крайъгълен камък в астрономическите изследвания, но и ще позволи на учените значително да задълбочат разбирането ни за природата на новите звезди и процесите, протичащи във Вселената.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Събитие, което се случва веднъж в живота: Рядък шанс да видим звездна експлозия с невъоръжено око - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!