Явор Дачков: Делян Пеевски ще загуби войната срещу Ахмед Доган

Glasove.com

Автор: Илия Вълков, БНР. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Делян Пеевски ще загуби войната срещу Ахмед Доган, защото почетният председател на ДПС Доган изигра хитро картите си – институционално. По места ДПС се организират в подкрепа на Доган и искат истинският лидер на ДПС Доган да се върне като пълноправен и единствен лидер на Движението. Това според мен ще стане.

Това прогнозира в интервю пред БНР журналистът Явор Дачков.

„Ако Доган се върне като действащ лидер, което вероятно ще стане, едва ли ще остави Пеевски в редиците си, след като прекрачи червените линии“, допълни той в предаването „РадиоТочка“. "Една от тези линии бе премината с гласуването за правителството на ГЕРБ-СДС. Доган поиска от депутатите си да гласуват "против", но Пеевски не го послуша и накара 30 да гласуват "за". Не успя обаче да принуди другите да престъпят волята на почетния председател, което е знак за тотален разрив."

Според него Делян Пеевски е отворил широк фронт срещу себе си – Бойко Борисов, Ахмед Доган и президента Румен Радев.  И твърди, че и тримата „играят тънко тази игра и никой няма да тръгне на открита война“, защото „Пеевски е силов играч“. 

„Преформатирането на властта трябва да стане тънко, войната е факт. На Доган не остави нищо друго освен да го отстрани. Борисов предложи кабинет, за да излезе достойно от позицията. Това бе кабинет за избирателите на ГЕРБ и за да се отдаде почит на тях“, коментира Дачков. Според него Борисов не е искал да направи правителство, за да не стане изцяло зависим от Делян Пеевски, който има голямо влияние във администрацията, службите и МВР. "Втори и трети мандат няма да има", категоричен е Дачков. Според него, ако ИТН състави експертен кабинет това би означавало Пеевски да доминира над Борисов в съотношение 2:1, защото Слави Трифонов също е подвластен на съпредседателя на ДПС.

Явор Дачков смята, че ключов момент е решението на Конституционния съд за промените в Конституцията. "Очаква се съдът да ги отмени, което означава, че Румен Радев отново ще прави служебен кабинет. Ако това се случи до края на юли, каквито информации се появиха, президентът ще назначи новия премиер и министри над които Пеевски няма да има никаква власт. Особено над МВР. Тогава резултатите от предстоящите избори съвсем няма да са такива, каквито бяха на последните, а Делян Пеевски ще загуби голяма част от достъпа си до изпълнителната власт", коментира журналистът.

Според него Пеевски е сгрешил като е отворил общ фронт срещу Доган, Борисов и Радев, защото ги е направил естествени съюзници срещу себе си. 

Свързана статия: Пеевски опита да вземе главите на Борисов и Доган, но не успя. Сега те ще вземат неговата

Дачков смята, че една дума не би била достатъчна, за да се определят процесите у нас. 

„Процесите са сложи, приключва един етап от българската история и ще бъде груба грешка да го назовем само с една дума. Приключва опитът за силово моделиране на властта и политическия живот. Свършва преходът, както беше заченат през 1990 г. с партийно-криминални структури и опитът да се организират българите по опита на Сицилианската мафия. Тези, които започнаха от 90-те г. с манталитета да се управлява в България, си остава такъв и води до райониране на демокрацията и отлив на хората да участват в този пошъл театър“, каза Дачков.

Според него „Пеевски се опитва да овладее партията и отказа да стане подставено лице на Доган, както бяха предишните на ДПС“: „Отстраняването на Пеевски от властта ще има големи последици за България. Не виждам как ще оцелее при мощни противници Бойко, Радев, Доган.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Явор Дачков: Делян Пеевски ще загуби войната срещу Ахмед Доган | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!