Политолог: Политическата система е в криза и не може да реализира управление

/КРОСС/ Мажоритарния пакет от акции ги държи Доган, а Пеевски е нещо като изпълнителен директор. Когато има бъг в системата за взимане на решения, изпълнителният директор може да бъде сменян или по някакъв начин да му се ограничават правомощията. Това каза политологът д-р Теодор Славев в предаването „Говори сега" по БНТ.

Според него шансовете да се състави правителство с третия мандат са минимални заради дадените заявки за неподкрепа от политическите партии.

Политическата система е в криза и не може да реализира управление. Това се пренася и в партиите. „Едни нестабилни партии, които вътре оспорват лидерство, не са ясни почти никакви основни пунктове, предизвикват още повече криза в политическата система", коментира Славев.

Той коментира и позицията на „Възраждане" и Костадин Костадинов, който предлага обединение на цялата опозиция. „Той предложи нещо, което беше правено в Полша, Унгария, Румъния с различни степени на успех - обединение на противоречащи си партии.

Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг коментира, че в момента не е ясно кой държи „мажоритарния пакет" - Делян Пеевски или Ахмед Доган. „Във всеки случай скоро ще трябва да се регистрират листи. ДПС има двама съпредседатели, които представляват партията заедно, т.е. двете фракции ще трябва по някакъв начин да се разберат за следващите избори, така че ще се търси някаква форма на примирие", смята Павлов.

Шансовете за съставяне на правителство след поредните предсрочни избори са още по-малки, смята той. В този парламент това също не е възможно, смята политологът.

БНТ, „Говори сега"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Политолог: Политическата система е в криза и не може да реализира управление - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!