Христо Шопов и София Кузева се завръщат в продължението на филма "Вчера"

Lupa BG

Сценаристът Владо Даверов и режисьорът Лиза Шопова разказват историята на Иван и Дана 35 години по-късно в спектакъла “Не бях аз”

36 години след премиерата на култовия филм на режисьора Иван Андонов - “Вчера, зрителите ще видят продължението на историята, но под формата на театрален спектакъл, научи първо Lupa.bg. Иван и Дана, главните герои на романа на Владо Даверов и на филма „Вчера“, се срещат тридесет и пет години по-късно, в същото училище, в което някога са учили. В ролите се завръщат Христо Шопов и София Кузева, които още преди три десетилетия предизвикаха зрителските овации.

Сценаристът на филма Владо Даверов написа продължението на ”Вчера” - “Prime Time”, като романът излезе през 2009 г. 

Сега продължението на историята оживява и като спектакъл със заглавие “Не бях аз”. Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката, както и във филма, е на Кирил Маричков, а сценограф е Анелия Райкова.

Премиерата на ”Не бях аз”, която със сигурност ще предизвика интерес, е на 27 септември на сцената на Театър “Сълза и смях”, а екипът вече репетира усилено.

Дали е възможно една единствена целувка да свързва героите на Христо Шопов и София Кузева-Чернева десетилетия и срещата им да продължи оттам откъдето е спряла? Ще намерят ли пътя един към друг или живота, който всеки е изградил в миналото, ще им попречи?

Тази среща е желана и от двамата, но отлагана с години, а сега съдбата ги събира отново, за да им даде шанс да се изправят един пред друг, да изрекат премълчаното и да разберат този таен с години копнеж дали е истина все още или е привилегия само на младостта.

Премиерата на “Вчера” е през януари 1988 г. Филмът разказва за учениците от елитна гимназия-пансион в края на 60-те години на XX век. В училището с изучаване на английски език учениците воюват с конформизма и предразсъдъците, които забраняват свободомислието.

Приятелство, предателство, любов, омраза, загуба на приятел - в затвореното училищно общество има всичко, а провокациите към ръководството са всевъзможни: от бременната ученичка до най-новите "западни" плочи.

Бунтарите не се предават, идеалите са живи, но оковите са силни и оцелява егоизмът на приспособените към лицемерието.

Най-известната сцена от филма става полагането на кръвната клетва. Тя популяризира песента „Клетва“, която малко след прожекцията на филма започва да се изпълнява от абитуриентите. Песента, както и останалата музика във филма е композирана от Кирил Маричков, а текстът е на Даверов.

“Вчера” превърна Христо Шопов, Георги Стайков, Чочо Попйорданов и София Кузева в кино звезди. За съжаление Чочо Попйорданов си отиде от този свят преди 10 години, а Георги Стайков е прикован на инвалидна количка заради множествена склероза.

Запомнящи се роли във филма направиха и Георги Русев, Никола Рударов, Светла Тодорова, Стоян Алексиев, Мария Стефанова, Павел Поппандов, Надя Тодорова.

Филмът на Иван Андонов предизвиква положителни отзиви от критиците и зрителите. Получава Наградата на публиката от Фестивала на българските игрални филми (1988) във Варна, Наградата за сценарий на Съюза на българските филмови дейци (1988), Наградата за режисура на Иван Андонов от Международния филмов фестивал за детско-юношески филми в Москва (1989) и 
Голямата награда от Международния филмов фестивал в Сан Ремо (1989).

През 2015 г. ”Вчера“ е определен за четвъртия най-велик български филм на столетието след гласуването на зрители в класацията „Лачените обувки на българското кино“ на БНТ.

Да си припомним някои от емблематичните реплики от филма:

* Само от добър приятел става качествен предател.

* Научете се бе, момчета. Каквото прошепнеш, трябва да имаш кураж да го кажеш високо. Достойният човек говори високо и гледа право в очите.

* Бийтълс… Бийтълс… К’ви са тия маймунски танци, вземете изтанцувайте по един валс, покажете че сте млади хора!

* Как може истината да се дели на две? Тя цялата истина е една. Аз на това ги уча всеки ден, че всички деца са равни. Поне докато са в училище.

* Не съм казвал, но пак повтарям.

* Ще се намери тоя чин бе, Баръмов — не е овца да избяга!

* Няма да си играем тука на абстрактен хуманизъм. Сега ще видите вий, кон боб яде ли!

* То от кино не се забременява!

* Вчера може, днеска не!

* Я ме вижте мен! На петдесет и осъм години съм и нямам нито един кариес!

* Съни Бой… ма ти си само за бой бе!

* Ти, мойто вчера, няма да го бараш!

* Страхливо започваме живота си, Иване.

* Хигиената е майка на прогреса.

* Не съм казвал, но пак повтарям.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Христо Шопов и София Кузева се завръщат в продължението на филма "Вчера" - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!