Щедра държава: Вальо Златев обезщетен с 278 млн. лева

INTRIGI.BG

Търговци на природен газ, сред които и олигархът Валентин Златев, нагнетили в газохранилището в Чирен количества в периода 1 май 2022 – 11 октомври 2022 г., ще получат общо 278 млн. лв. компенсации заради това, че по онова време суровината е била много скъпа и днес не може да се реализира на пазара, където вече цените са много по-ниски.

Това реши служебното правителство на Димитър Главчев на заседанието си в сряда, на което е одобрена програма за изплащане на компенсации от Фонда „Сигурност на електроенергийната система“. Тя обаче ще влезе в сила след ката бъде одобрена от Европейската комисия, тъй като става въпрос за държавна помощ.

По информация на Mediapool преговорите с Брюксел за получаването на зелена светлина вървят от края на януари 2024 г., когато е регистрирано искането. За подобна програма се говори от началото на 2023 г., но едва преди пет месеца са започнали разговорите с ЕК по същество.

Кога ще бъде получено одобрението не е ясно, но според внесеното предложение заявленията за компенсации е трябвало да се подават до края на юни 2024 г. – срок, който изтече, а самите компенсации да се плащат до края на 2024 г.

Според искането на България предоставената на търговците сума ще е до стойността на природния газ на нидерланската борса TTF в месеца, когато те да добивали газ от запасите си в Чирен. Плащане ще има, само ако взетите от хранилището количества са продадени на крайни потребители на територията на България и доставната цена отразява предоставената компенсация.

Според предварителните оценки държавният обществен газов доставчик „Булгаргаз“ ще получи най-голямата част от сумата – 157 млн. лв.

Останалите 122 млн. лв. са за другите търговци, нагнетили газ в този период. Сред тях е и фирмата „Състейнъбъл Енерджи Съплай“, която е собственост на дъщерната на руската компания „Лукойл“ фирма „Литаско“ и бившия шеф на „Лукойл България“ Валентин Златев. Тя внася руски природен газ в България за нуждите на бургаската рафинерия „Нефтохим“ и има резервиран капацитет в газохранилището.

Капацитети в Чирен има и гръцката компания „Митилинеос“, която системно доставя газ за българския пазар чрез „Булгаргаз“.

Кои са останалите търговци, вкарали газ в периода май-октомври 2022 г. и какви количества имат, от енергийното министерство не можаха да кажат в отговор на въпроси, зададени преди три седмици.

От Министерския съвет сега отбелязват, че компенсациите са необходими, защото поемайки определен търговски риск, фирмите са допринесли за постигане на заложената цел за запълняемост на хранилището минимум 80% в съответствие с европейския план за действие при извънредни ситуации.

От предложения механизъм за компенсиране не става ясно дали от търговците ще се искат документи за цената, която са платили за нагнетените количества.

Фирмата на „Литаско“ и Златев обаче надали е плащала борсовите цени за руския газ, а изглежда ще получи солидни компенсации.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Щедра държава: Вальо Златев обезщетен с 278 млн. лева - INTRIGI.BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!