Война в ДПС: Местни структури пишат декларации в подкрепа на Доган против Пеевски

Снимка: Пресцентър на ДПС

Автор:Обективно

Структури на ДПС публикуват писма в подкрепа на почетния председател Ахмед Доган, в които отправят критика към ръководството на партията. Делян Пеевски, който е съпредседател, и 30 депутати от ДПС подкрепиха кабинета, предложен от ГЕРБ, въпреки че бяха призовани да не го правят от Доган.

15 депутати от движението, сред които и другият съпредседател Джевдет Чакъров, и изключеният от групата Рамадан Аталай, гласуваха против предложеното правителство. Така кабинетът на ГЕРБ не успя да събере нужното мнозинство и Народното събрание отхвърли предложението за съставяне на кабинет с първия мандат, връчен на партията на Бойко Борисов. Срещу проектокабинета „Желязков“ гласуваха всички останали парламентарни групи: на „Възраждане“, БСП, ПП-ДБ, ИТН и „Величие“.

В групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“, създадена преди ден във Фейсбук, членове на движението публикуват декларации на местните структури. „Делян Пеевски е заплашил всички депутати, които изпълниха волята на почетният председател Ахмед Доган, с изключване. Ето имената на истинските депесари. Поздравления за тях, те са нашите герои!“, пише в една от публикациите в групата и се посочват поименно 15-те народни представители, които гласуваха против кабинета на ГЕРБ.

Вторият мандат ще бъде връчен на ДПС, но Бойко Борисов вече обяви, че няма да подкрепи кабинет на никоя друга партия. Останалите парламентарни групи също заявиха, че няма да подкрепят правителство с манадата на ДПС. Пред президента стои въпросът на кого да връчи третия мандат. По конституция държавният глава има право на избор.

„Ако президентът ни даде третия мандат, ще поканим на разговори всички останали политически сили, за да направим правителство – това са БСП, ПП-ДБ, ИТН и Величие“, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. „И когато разговаряме с тях, това означава да говорим с техните избиратели, т.е. ние ще уважим мнението на хората, които са гласували за тях, защото техните избиратели не са гласували за тях, за да правят правителство с ГЕРБ. Можем да направим правителство. И това правителство може да постави ДПС там, където им е  мястото – извън управлението на държавата“, коментира Костадинов.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Война в ДПС: Местни структури пишат декларации в подкрепа на Доган против Пеевски

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!