Чарлз с историческо решение

Новини Стандарт

За първи път в историята замъкът Балморал, който се намира в Шотландия, отвори врати за посетители, предаде ДПА.  

Крепостта „Баба Вида“ във Видин продължава да се руши

Британският крал Чарлз Трети отваря вратите на двореца за обществеността. Хората могат да се запознаят отблизо с живота на кралското семейство в Хайлендс (Северошотландската планинска земя).

Посетителите могат да направят обиколка с екскурзовод на няколко стаи в замъка, където монарси от времената на кралица Виктория насам са имали възможност да си почиват сред местната шотландска атмосфера.

„Това е великолепно място, мисля, че кралят иска хората да го видят. Бяхме помолени да го подготвим и ние го направихме“, каза Джеймс Хамилтън Годард, управител в имението Балморал. „Посетителите, които имат билет, си тръгват, след като са видели ваканционния дом на кралското семейство, точно такъв, какъвто е - много уютен“, допълни той.

Чарлз Трети е поредният от дългата поредица крале и кралици, които добавят своя собствен отпечатък към Балморал, след като Виктория и принц Албърт се влюбват в района и поръчват построяването на замъка през 50-те години на XIX век. Кралят сменя килимите в салона с шотландски тартан (Hunting Stewart tartan), какъвто е оригиналният стил на подовите настилки, които кралица Виктория поставя в замъка.

Стените на Балморал са декорирани с картини на викторианския художник сър Едуин Хенри Ландсир, избрани от крал Чарлз, който наследява страстта на своята прабаба Виктория към художника и скулптора. Ландсир е най-известен с изработването на бронзовите лъвове на площад „Трафалгар“ в Лондон. Той е бил канен в Балморал всяко лято, за да преподава рисуване на Виктория и Албърт.

Библиотеката на замъка, която някога е била стая за закуска и обяд на Виктория и нейния съпруг, днес се използва от краля като работен кабинет, в който той посреща високопоставени гости от цял свят. По рафтовете й са подредени книги за историята на Шотландия, особено за клановете от Хайленд, речи на Албърт, както и романи и книги за поезия и изкуство, пише още БТА.

„Хората виждат библиотеката, която сега се използва като кабинет на Негово Величество и която вероятно е една от най-красивите стаи в цялата резиденция,“ каза Хамилтън Годард.

Посетителите могат да видят и гонга за вечеря, използван за свикване на гостите на Балморал и изработен от материали, спасени от британски военен кораб, участвал в битката при Трафалгар.

Билетите за обиколките с екскурзовод на цена от 100 британски лири или 150 британски лири със следобеден чай са разпродадени за 24 часа след пускането им в продажба, като всеки ден 40 души имат право да посетят кралската резиденция от 1 юли до 4 август.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Чарлз с историческо решение - Любопитно — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!