Ще бъде ли ликвидиран Пеевски като приятеля на Слави – митичния бос на ВИС от 90-те Васил Илиев?

Би Нюз

Тихомир Чергов, фейсбук

Ще бъде ли ликвидиран физически Пеевски като прочутите босове от 90-те? Този въпрос постави един от най-четените и полемични автори в социалните медии.

Отговорът от Тихомир Чергов:

Знаете ли защо през 90-те и 2000-те имаше толкова много знакови убийства, а след идването на ГЕРБ и Борисов на власт през 2009 те спряха?

През първите 20 години от Прехода (и особено през 90-те) икономическата сила беше до голяма степен независима от политическа сила и дори често я контролираше. Казано по-просто, политиците и партиите нямаха никаква власт над сенчестите бизнесмени и мутри. А последните разрешават конфликтите си чрез насилие и убийства.

Бойко Борисов след 2009-та направи нещо подобно на това, което направи Путин в Русия след 2000-та. Цялата икономическа власт беше под някаква форма подчинена на политическата и интегрирана към нея. Нямаше голям бизнес (чист или сенчест), който под някаква форма да не е зависим от политици и партии и да не отговаря пред тях. Образува се нещо като пирамида, при която най-отдолу в сенчестия бизнес ще са обикновените улични дилъри, над тях ще са различни слоеве от „сенчести бизнесмени“, а най-отгоре на пирамидата са политически партии. А още по-отгоре на политически партии – американското и други западни посолства, както и Брюксел. По тоя начин вече нямаше нужда конфликтите да се разрешават с насилие и убийства; вместо това се решаваха на политическата арена и с политическо посредничество и брокерство.

Убийството на Алексей Петров беше първото нарушаване на негласното табу от над десетилетие върху този тип покушения. Не искам да съм лош пророк и не му желае нищо лошо на човека, но ми се струва, че има голям шанс Пеевски да е следващата жертва. Прекалено е амбициозен, агресивен, експанзивен и неконтролируем. Създава си твърде много силни врагове и създава предпоставки хора, които по принцип не са приятели, да се съюзят срещу него от общ интерес. Напомня малко на Васил Илиев от 90-те с тази свръхамбициозност, експанзивност и неконтролируемост.

Тихомир Чергов, фейсбук

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Ще бъде ли ликвидиран Пеевски като приятеля на Слави - митичния бос на ВИС от 90-те Васил Илиев? - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!