Председателят на ДПС Джевдет Чакъров е послушал почетния председател Ахмед Доган и е гласувал срещу другия председател Делян Пеевски

Би Нюз

30 депутати са лоялни на Пеевски, а 15 – на Доган, ако се гледа само по гласуването за кандидатурата на Росен Желязков за премиер. Но един от гласувалите не по волята на Пеевски е другият председател д-р Джевдет Чакъров! Срещу Пеевски на практика е гласувал и въздържалият се Джейхан Ибрямов, чиято съпруга – секретарката на Доган Биршен, бе изхвърлена от Пеевски. Против правителство на ГЕРБ са гласували и близки до Илхан Кючук депутати. Кючук е шеф на ПГ на Евролибералите в Брюксел и е много значима фигура за ДПС.

Първият коментар на Радев след драмата в бившия Партиен дом беше кратък:

„Очевидно е, че политическата криза продължава и разрешаването й изисква не само загърбване на партийните интереси, изисква и адекватност. И това, което видяхме днес в парламентарния дебат, е че някак си политическите нападки доминираха над политическите теми. А фокусът бе насочен повече към миналото отколкото върху настоящето и бъдещето.
Всички ние, особено във време на криза, трябва да се водим стриктно от закона. Затова и аз стриктно ще следвам конституционната процедура“, бе краткият коментар на президента Румен Радев след гласуването.

Радев не отговори на въпроса кога ще връчи втория мандат за съставяне на правителство – на ДПС – дали ще бави, за да даде време за още парламентарни разговори или не. Дали вторият мандат ще отиде при ДПД също е под въпрос, ако Пеески успее да ги изключи, но там е и другият председател Джевдет Чакъров.

„Ще ви уведомя“, лаконичен бе той.

Делян Пеевски също направи коментар след гласуването.

“Видяхме, че има 30 евроатлантически депутати в ДПС. И те ще бъдат депутати”, заяви много ядосано единият от двамата председатели.

Кой как гласува?

Росен Желязков получи 98 „за“, 138 бяха „против“ и 2 „въздържал се“.

Двама не участваха в гласуването – един от БСП и един нечленуващ в парламентарна група. Всички гласове „за“ дойдоха от ГЕРБ и ДПС. Останалите формации и „независимите“ депутати не подкрепиха проектокабинета.

В гласуването не участваха един „независим“ (изключената от парламентарната група на ДПС Айсел Руфад) и един от БСП. Освен депутат от ДПС „въздържал се“ е гласувал и представител на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Председателят на ДПС Джевдет Чакъров е послушал почетния председател Ахмед Доган и е гласувал срещу другия председател Делян Пеевски - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!