Съдът вика на разпит министър Стоянов и Христо Терзийски

INTRIGI.BG

Софийският районен съд ще разпитва при закрити врати настоящия депутат от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Христо Терзийски и действащия министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Разпитът им е по искане на друг бивш министър на силовото ведомство – Иван Демерджиев, по делото, което временният главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев заведе срещу него за клевета.

Повод за исковата молба на Кангалджиев е интервю в сутрешния блок на Би Ти Ви, в което Иван Демерджиев коментира нелегалния трафик на мигранти. Кангалджиев съди Демерджиев, като иска той да му плати 10 хил. лв. обезщетение заради думите: „Щом е възможно заместник главният секретар на МВР да е замесен в трафик на мигранти – има такава изтекла оперативна информация, какво да говорим за редовите служители и за начина, по който се опазва българската граница.“

Демерджиев от своя страна настоява съдът да отхвърли иска за причинени вреди. Той твърди, че в сутрешния блок на телевизията на 8 януари 2024 г. е заявил друго: „Щом е възможно заместник главен секретар да бъде човек, за когото бивши министри от политическа партия ГЕРБ поставяха въпроси дали той е замесен с трафик на мигранти, нали това питате, добре ли се охранява българската граница, ако има съмнения в представители на ГЕРБ, че заместник главния секретар е замесен в трафик на мигранти, има такава изтекла оперативна информация, какво да говорим за редовите служители и какво да говорим за начина, по който се опазва българската граница?“

След интервюто на Демерджиев в началото на годината от пресцентъра на ведомството изпратиха позиция, която гласи: „Думите на г-н Демерджиев по адрес на главен комисар Димитър Кангалджиев са неистини, нещо повече – лъжи, изречени в национален ефир.“

Какво знаят бивш и настоящ министър

Иван Демерджиев припомня пред съда, че на 24 ноември 2022 г. на заседание на Комисията по вътрешен ред и сигурност в Народното събрание Терзийски е отправил призив към него да направи проверка в Дирекция „Вътрешна сигурност“ дали за един заместник-директор на главна дирекция има информация да е съдействал назад в годините за канали за трафик на хора. Изненадан от призива, Демерджиев тогава пита дали става дума за директора на „Гранична полиция“, но Терзийски отговаря отрицателно, без да уточнява. Демерджиев назначава пълна проверка на всички заместник-директори на главните дирекции.

На професионалния празник на ГДБОП на 13 февруари 2023 г. по предложение на Калин Стоянов (тогавашен директор на ГДБОП и настоящ министър) Демерджиев награждава всичките му заместници, включително и Димитър Кангалджиев, който тогава е назначен за титуляр на поста.

Временният главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев заведе дело за клевета след интервю по Би Ти Ви на Иван Демерджиев от началото на годината.

Междувременно обаче Демерджиев разбира, че срещу Кангалджиев има разработка и е проверяван за предишен период от време. Той назначава нова щателна проверка на „Вътрешна сигурност“ и редовно получава оперативна информация, която съвпада с думите на Терзийски, а част от нея е изнесена и в сайта razkritia.com. Демерджиев иска по делото за клевета да бъде разпитана и авторката на текста Иванина Николова.

Позовавайки се на източник от МВР, тя посочва, че Димитър Кангалджиев е „спряган за опасно близък до известните трафиканти на бежанци Николай Маринов-Яйчака и Николай Клечеров, през които минават голяма част от нелегалните канали в страната“. „Смята се, че именно той трафикира около 25% от преминаващите през страната ни мигранти заедно с ортака си Николай Клечеров“, се посочва още в публикацията.

След като получава информация за Кангалджиев, Демерджиев вика в кабинета си тогавашния директор на ГДБОП Калин Стоянов, с когото споделя, че има „притеснителна оперативна информация“ за Кангалджиев.

„Стоянов ми каза, че гарантира за Кангалджиев, че това са спекулации и че застава изцяло зад него като част от екипа му. Тогава аз го предупредих, че ако се съберат доказателства срещу Кангалджиев, ще отговаря пред мен наравно с него, след като гарантира за колегата си“, посочва Демерджиев в ответната искова молба до съда.

Проверката обаче не успява да приключи, докато той е на поста. Сега твърденията на бившите министри ще бъдат изследвани в съда, но в закрито съдебно заседание, тъй като някои от обстоятелствата са служебна тайна.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Съдът вика на разпит министър Стоянов и Христо Терзийски - INTRIGI.BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!