Може да има голям проблем с хляба от 1 юли

Retro.bg

Огромен проблем с доставките на хляб ще има от 1 юли 2024 г., обясниха представители на търговски вериги, съобщи „Труд“. Причината за това са последните промени в Закона за ДДС, според които от 1 юли до 31 декември 2024 г. максималната надценка при продажбата на бял хляб, хляб „Добруджа“ и типов хляб е 15 на сто. Това е общият размер на надценката, която може да слагат доставчици и търговци на дребно върху цената на производителя или вносителя.

Същевременно няма никакви ограничения самите производители да вдигат цените, дори при поевтиняване на пшеницата.

Въвеждането на максимален размер на надценката само за тези три вида хляб може да доведе до изчезването им от рафтовете на някои по-малки търговци, коментира Доника Ризова – шеф „Комуникации“ на Сдружението за модерна търговия.

Големите търговски вериги печелят предимно от оборота в продажбите. Освен това продават голямо разнообразие от стоки и максималната надценка при продажбата на някои видове хляб може да бъде компенсирана при продажбите на други стоки. Но при малките търговци ситуацията не е такава и не могат да си позволят да продават някой от артикулите си на загуба.

Ограничението за надценката до 15% ще важи само за бял хляб, хляб „Добруджа“ и типов хляб. Това означава, че е достатъчно на опаковката на хляба да не пишат, че е бял, типов или „Добруджа“, и ограничението няма да бъде прилагано. Това може да доведе до промяна на опаковките без съществена промяна на съдържанието.

Друг проблем при прилагането на новото изискване е това, че само за последните по веригата от доставки на хляба има ограничение. Същевременно за производителите няма ограничения, което ще им позволи дори да вдигнат цените, така че крайната цена с 15% надценка за търговците да бъде колкото е сегашната цена в магазините.

Данни на Министерството на земеделието и на НСИ показват, че пшеницата е поевтиняла с над 45% през последните две години, а хлябът в магазините продължава да поскъпва. В началото на юни 2022 г., по време на рекордната инфлация, цената на хлебната пшеница беше 716 лв. за тон без ДДС. В началото на юни тази година цената на пшеницата е 390 лв. за тон. Това представлява поевтиняване с 45,5%.

Същевременно данните на НСИ показват, че хлябът и зърнените храни продължават да поскъпват. За целия период от две години цените на хляба и зърнените храни в магазините са нараснали с 9,5%.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Може да има голям проблем с хляба от 1 юли - Retro.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!