Историческа победа за крайната десница на парламентарния вот във Франция

/КРОСС/ Историческа победа за крайната десница на първия тур от предсрочните парламентарни избори във Франция. Партията на Марин льо Пен "Национален сбор" получи 33.2% от гласовете и се цели в пълно мнозинство в парламента след втория тур, който ще се проведе следващата неделя. Председателят на партията - 28-годишният Жордан Бардела, пък е все по-близо до премиерския пост.

На второ място след вчерашния вот остана лявата коалиция "Нов народен фронт", а на трето - блокът на президента Еманюел Макрон.

След като резултатите станаха ясни, в лагера на Марин льо Пен празнуваха, а по улиците на Париж стотици се събраха на протест срещу исторически високия резултат на крайната десница.

„Скъпи мои сънародници, демокрацията си каза думата и французите поставиха „Националeн сбор" и неговите съюзници на върха и на практика заличиха блока на Макрон. От съществено значение за Жордан Бардела е да получи абсолютно мнозинство в парламента, за да може от следващата седмица да започне възстановяването на Франция, на единството и националната хармония", заяви Марин льо Пен.

„Урокът от тази вечер е, че крайната десница е на прага на властта. Никога досега в нашата демокрация парламентът не е бил в такъв риск да бъде доминиран от крайната десница, както тази вечер. И така, нашата цел е ясна: да попречим на партия „Национален сбор" да има абсолютно мнозинство на втория тур, да доминира в парламента и следователно - да управлява страната с катастрофалния си проект", коментира премиерът на Франция Габриел Атал.

„Втората партия „Нов народен фронт" успя да привлече нов рекорден брой млади хора, които не избраха крайнодясното, но са разочаровани от политиката на Еманюел Макрон. Големият въпрос е кои кандидати ще успеят да се обединят след втория тур. За съставяне на правителство са нужни 289 места", обясни кореспондентът на NOVA във Франция Петя Желева.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Историческа победа за крайната десница на парламентарния вот във Франция - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!