Орбан обяви нова група в Европейския парламент – „Патриоти за Европа“

Снимка: X/Twitter/@PM_ViktorOrban

Автор:Обективно

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви създаването на нова група в Европейския парламент заедно с десни партии от Австрия и Чехия.

Новата група, която ще се казва „Патриоти за Европа“, включва „Фидес“, партията, ръководена от Орбан; най-големия опозиционен блок в Чехия ANO, председателстван от бившия премиер на страната Андрей Бабиш; и Австрийската партия на свободата (FPO), оглавявана от Херберт Кикъл.

„Днес създаваме политическа формация, която вярвам, че много бързо ще се превърне в най-голямата фракция на европейската десница“, каза Орбан на брифинг, на който присъстваха още Бабиш и Кикъл. Унгарският лидер изрази надежда, че алиансът ще доминира в десния политически спектър на ЕС.

Политиките на блока трябва да бъдат променени в съответствие с резултатите от последните избори за Европейски парламент, според унгарския лидер, който подчерта, че сегашните парламентарни групи неизбежно ще се разделят.

Резултатите от изборите, проведени на 9 юни, показаха, че гражданите в 27-членния блок в по-голямата си част са се отдалечили от левицата, въпреки че представянето на десните и консервативните партии варира в различните страни. Управляващите коалиции в Германия, Франция и Италия на практика бяха победени от десницата.

„Фидес“ на Орбан спечели 11 места в парламента на ЕС, докато FPO и ANO имат съответно шест и седем места.

Според правилата необходими са 23-ма евродепутати, за да се сформира политическа група в Европейския парламент, като най-малко една четвърт от страните членки трябва да бъдат представени в нея.

В изявление пред медиите лидерите на трите партии изразиха надежда, че към новата група ще се присъединят и много други европейски партии през следващите дни.

Унгария пое председателството на Съвета на Европейския съюз на 1 юли и ще остане начело до края на годината. През този период унгарските дипломати ще председателстват срещи в Брюксел и ще оформят политическия дневен ред на ЕС.

Орбан е изправен пред остри критики от европейските си колеги заради провеждането на политики, които противоречат на тези на Брюксел. От началото на конфликта в Украйна през 2022 г. Будапеща отказва да предостави оръжие на Киев, като вместо това призовава за дипломатическо решение и поддържа икономически връзки с Русия. Унгарският премиер заяви, че резултатите от изборите са спечелили време за блока и „забавиха влака, който се е втурнал към война“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Орбан обяви нова група в Европейския парламент - „Патриоти за Европа“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!