Москва: Групата войски "Запад" нанесе поражения на "Азов" и още три бригади на ВСУ

Епицентър.БГ

Системите за ПВО са свалили 72 дрона, 2 ракети Neptune-MD и 9 HIMARS

Централната групировка на Въоръжените сили на Русия разгроми формирования от четири бригади на Въоръжените сили на Украйна и една бригада на Националната гвардия на Украйна, добавят от руското МО

Групата войски "Запад" нанесе поражения на бригади от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и "Азов" и отрази две контраатаки. Противникът загуби до 515 войници за денонощие, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

„Частите на Западната група войски заеха по-изгодни позиции, разгромиха формированията на 14-та и 43-та механизирани бригади на ВС на Украйна, 1-ва бригада на Националната гвардия и 12-та бригада със специално предназначение „Азов“ в районите на населените места с. Синковка и Петропавловка, Харковска област, Григоровка, Серебрянка на Донецката народна република и Червона Диброва на Луганската народна република. Отбити са две атаки на 110-та бригада за сухопътна отбрана. Унищожени са бойни бронирани машини и 4 автомобила, освен това са унищожени два полеви склада за боеприпаси „Буковел-АД” и „Енклав-Н”.

От Министерството на отбраната уточниха, че по време на контрабатарейния бой са поразени: 155-мм самоходна артилерийска установка AS-90 Braveheart, произведена във Великобритания, две 155-мм гаубици М777, произведени в САЩ, 122-мм мм самоходна артилерийска установка 2С1 "Гвоздика", 152-мм гаубица 2А65 "Мста-Б" и бойна машина на ракетната система за залпов огън БМ-21 "Град".

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) загубиха до 130 военнослужещи в зоната на отговорност на групировката войски "Изток" за денонощие, съобщиха още от руското МО.

„Въоръжените сили на Украйна загубиха до 130 военнослужещи, две бойни бронирани машини, седем автомобила, 155-мм гаубица FH-70, произведена във Великобритания, 155-мм гаубица M198, произведена в САЩ, две 122-мм гаубици Д-30 Унищожени са два полеви склада за боеприпаси и склад с военнотехническо имущество на Въоръжените сили на Украйна“, се казва в съобщението на руското министерство на отбраната.

Подразделенията на групировката войски "Днепър" за денонощие нанесоха удари по живата сила и техниката на три бригади на украинските въоръжени сили. „Подразделенията на Днепърската група войски нанесоха поражения върху живата сила и техника на 35-та бригада на морската пехота, 121-ва бригада за сухопътна отбрана и 22-ра бригада на Националната гвардия в районите на населените места Илинка, Днепропетровска област, Золотая Балка, Олговка, Тягинка в Херсонска област”, съобщи още ведомството.

„Частите на групата войски „Изток“ заеха по-изгодни позиции и разгромиха живата сила и техниката на 115-та, 123-та, 128-ма бригади за сухопътна отбрана в районите на населените места Ровнопол, Времевка, Новоукраинка и Велика Новоселка на Донецката народна република контраатаката на щурмовите сили е отблъсната на групи от 123-та бригада за сухопътна отбрана на противника“, се казва в съобщението.

През изминалото денонощие подразделенията на Централната групировка на Въоръжените сили на Русия подобриха тактическата си позиция и разгромиха формирования от четири бригади на Въоръжените сили на Украйна и една бригада на Националната гвардия на Украйна.

„Частите на групата войски „Център“ подобриха тактическата обстановка, разгромиха формированията на 23-та, 47-ма механизирана, 95-а десантно-десантна, 59-та мотопехотна бригади на украинските въоръжени сили и 2-ра бригада на Националната гвардия в районите на населените места Торецк, Кирово, Михайловка, Новгородское, Волчее, Шевченко, Сокол, Вишневое на Донецката народна република“, се казва в съобщението.

Руските военни освободиха Спорное и Новоалександровка в Донецката народна република, добавят от руското министерство на отбраната.

„В резултат на активни действия подразделенията на Южната група войски освободиха селището Спорное на Донецката народна република Подразделенията на групата войски „Център“ в резултат на успешни действия освободиха селището Новоалександровка“, съобщават от ведомството.

През последните 24 часа системите за противовъздушна отбрана са свалили 72 украински дрона, две ракети Neptune-MD, три примамки MALD и девет ракети HIMARS, добавят от руското МО.

„Системите за противовъздушна отбрана свалиха 72 безпилотни летателни апарата, две управляеми ракети с голям обсег Neptune-MD, три произведени в САЩ примамки MALD и девет произведени в САЩ ракети HIMARS“, се казва в изявлението.

Отбелязва се, че от началото на специалната военна операция са унищожени: 616 самолета, 276 хеликоптера, 26 968 безпилотни летателни апарата, 535 зенитно-ракетни комплекса, 16 463 танка и други бойни бронирани машини, 1361 бойни машини от мн. ракетни системи за изстрелване, 11 129 полеви оръдия, артилерия и минохвъргачки, както и 23 136 единици специална военна техника. 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Москва: Групата войски "Запад" нанесе поражения на "Азов" и още три бригади на ВСУ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!