Без климатик, но с "най-зелените" игри в историята? Вътре в забележителното олимпийско село в Париж

19min.media

Когато преди 100 години Париж за последен път е бил домакин на Летните олимпийски игри, организаторите са искали да съберат спортистите под един покрив и са построили първото в историята олимпийско село.

То е спартанско, съставено от дървени бараки, и скоро след това е разрушено. Сто години по-късно състезанието се завръща в Града на светлините, но този път френските власти правят нещо съвсем различно. Като част от усилията си да превърнат Париж 2024 г. в "най-отговорните и устойчиви игри в историята", те строят нещо, което е предназначено за дълголетие.

"Това село е замислено като квартал, квартал, който ще има живот и след това", казва Жоржина Гренон, директор по устойчивостта на Париж 2024. "Париж 2024 го наема за няколко месеца."

Вместо в специално пригодени за тях апартаменти, това лято спортистите в олимпийското село ще живеят в чужд дом или работно място. След като параолимпийските игри приключат на 8 септември, селото, което се състои от 82 сгради, ще бъде превърнато в офиси за 6000 работници и апартаменти за още 6000 души. 

Надеждата е, че проектът ще предостави модел за облекчаване на жилищната криза във френската столица, където повишаването на лихвените проценти, рязкото покачване на цените и недостигът на предлагане направиха покупката или наемането на жилище по-трудно от всякога. Търсенето на жилища на достъпни цени е толкова силно, че когато миналата година на пазара за наеми се появи малък апартамент с площ от 10 кв. м в перспективния 10-и район на Париж на цена от 610 евро (614 USD) на месец, за по-малко от седмица той привлече зашеметяващите 765 кандидати.

Мястото за олимпийското село е избрано с надеждата, че то ще съживи някои от исторически бедните северни предградия на града. Селото е разположено на кръстопътя на три предградия: Сен Дени - разнообразен работнически квартал, отдавна свързван с престъпността и несигурността; бързо развиващия се Сен Оен; и Ил Сен Дени - остров на река Сена. Организаторите твърдят, че след Олимпиадата 32 % от новите жилища в Сен Дени и Сен Оен и 48 % от тези в Ил-Сен Дени, построени за Игрите, ще бъдат предназначени за общински жилища.

Съществува обаче риск настоящите жители да бъдат изхвърлени от тях. Подобни обещания за изграждане на достъпни жилища в Източен Лондон бяха дадени преди Олимпийските игри през 2012 г., но в крайна сметка тези обещания до голяма степен се провалиха. В доклад на BBC от 2022 г. се посочва, че от 9 000 жилища, построени в рамките на Олимпийския парк, по-малко от 200 се предлагат на най-евтините нива на наем.  

Това е огромна тестова лаборатория

Подобно на самите Олимпийски игри, които според организаторите ще се провеждат 100% с възобновяема енергия, всичко, построено за селото, е направено с оглед на устойчивостта. За да се сведе до минимум обемът на строителството, организаторите временно или постоянно са модернизирали няколко съществуващи структури на мястото, включително стара електрическа фабрика, която е превърната в "център за пребиваване". Те също така са наели съществуващи филмови студия в района, които да бъдат използвани като тренировъчни съоръжения за спортистите, вместо да строят нови тренировъчни съоръжения, което е правено на някои други игри.

Издигнатите сгради са построени от дърво и рециклирани материали, като са използвани процеси, които според Гренон са намалили въглеродния отпечатък на проекта с 30% на квадратен метър - повече, отколкото изискват френските екологични разпоредби. 

Една трета от всички покриви са оборудвани със слънчеви панели, а на друга една трета има градини, предназначени да намалят температурата вътре, казва Гренон. Между сградите са оставени дълги, прави отвори, водещи към Сена, за да се образуват въздушни тунели, които пренасят свежия въздух край реката възможно най-навътре в сушата. Според националната метеорологична служба на Франция това лято се очаква температурите да бъдат по-високи от обичайните и широко разпространено е безпокойството, че жегата може да застраши безопасността на спортистите.

Но самите конструкции не са единственото нещо, което ще бъде рециклирано.

В селото ще бъдат разположени около 3000 апартамента, съдържащи общо 14 250 легла, направени с рециклируеми материали, подобни на тези, използвани в Токио. Матраците са произведени от повторно използвани материали, а твърдостта им може да се регулира чрез обръщането им. Табуретките са изработени от картон, което означава, че могат лесно да бъдат рециклирани след края на Олимпийските игри.

В цялото село организаторите провеждат няколко експеримента, за да проверят дали новите зелени технологии и строителни методи са приложими в реалния свят.

"Това е една огромна лаборатория за тестове", казва Гренон.

Един от тротоарите е направен с мидени черупки. Теоретично се предполага, че тези черупки абсорбират дъжда. В горещи дни натрупаната вода би трябвало да се изпарява и да помага за охлаждането на минувачите. На главната улица на селото има пет експериментални филтъра за външен въздух. Тези гигантски кули, подобни на НЛО, са проектирани като прахосмукачки, за да засмукват замърсения въздух и да филтрират опасните частици.

Устройството може да пречисти "95% от въздуха от прахови частици - всякакви размери", казва неговият създател Жером Джакомони пред CNN. Петте устройства могат да почистват еквивалента на обема на 40 плувни басейна с олимпийски размери на час с много малка консумация на електроенергия, каза Джакомони. 

 Геотермалната охладителна система

Най-внимателно разглежданата иновация вероятно ще бъде геотермалната охладителна система, тъй като спортистите в Париж може да се сблъскат със същата горещина и влажност, които обхванаха Токио по време на Летните олимпийски игри преди три години.

"Изменението на климата все повече трябва да се разглежда като екзистенциална заплаха за спорта", заяви Себастиан Коу, президент на Световната атлетика, в доклад, публикуван миналата седмица (18 юни), в който се разглеждат рисковете от жегите, свързани с игрите това лято.

 Докато приземните етажи на някои сгради в олимпийското село са оборудвани с традиционна климатична инсталация, тъй като след Олимпиадата ще бъдат превърнати в магазини, апартаментите на спортистите ще използват геотермално охлаждане вместо климатик.

Тази система взема охладена до 4 градуса по Целзий (39 градуса по Фаренхайт) вода от кладенци, разположени на дълбочина 70 метра под земята в близката геотермална централа, и я транспортира до тръбите под подовете на всеки апартамент. Според Лоран Мишо, директор на олимпийското и параолимпийското село в Париж през 2024 г., тази студена вода трябва да може да охлади сградата с 6 до 10 градуса по Целзий в сравнение с температурата навън. Макар че системата ще се контролира на ниво сграда, всеки апартамент има термостат, който му позволява да понижи или повиши температурата с 2 градуса по Целзий във всяко помещение. Системата ще отоплява апартаментите и през зимата.

Причинената от човека климатична криза направи горещите вълни по-чести и интензивни, а в много части на света те започват по-рано през годината. Париж е особено уязвим - вероятността хората във френската столица да умрат от екстремни горещини е по-голяма, отколкото във всеки друг град в Европа, показва проучване, в което са разгледани повече от 850 града. 

Според най-новите данни на Международната агенция по енергетика през 2022 г. само 19% от всички домакинства в Европа са били оборудвани с климатик. Но екстремните горещини в целия свят увеличиха глобалното търсене на климатици, създавайки климатична клопка-22, тъй като климатичните системи използват големи количества енергия, голяма част от която все още идва от изкопаеми горива, които отделят въглероден диоксид и нагряват планетата.

За делегациите, които се притесняват за ефикасността на системата по време на гореща вълна, селото ще им предложи възможността да наемат индивидуални климатици.

Запитана от информационна агенция Ройтерс през март за липсата на климатици в селото, кметът на Париж Ан Идалго заяви, че селото е "проектирано така, че да се избегне необходимостта от климатизация, дори при много, много високи температури".

"Намираме се на ръба на пропаст. Всички, включително и спортистите, трябва да са наясно с това", каза Идалго. "Трябва да се доверим на учените, когато те ни помагат да строим сгради по трезв начин, който ни позволява да се справим без климатик." 

Саския Вандоорн и Дерек Ван Дам от CNNдопринесоха за този доклад

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Без климатик, но с "най-зелените" игри в историята? Вътре в забележителното олимпийско село в Париж | | 19min.media

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!