“Ню Йорк Таймс” зове: Трябва да се намери заместник на Байдън: Той: Няма да се откажа! Ще победя!

По време на дебата президентът изглеждаше като сянката на един велик държавник

Дебатът между президента на САЩ Джо Байдън, демократ, и бившия държавен глава републиканец Доналд Тръмп, които се борят за президентската номинация, показа, че Демократическата партия трябва да потърси заместник на Байдън, смята редакционната колегия на "Ню Йорк таймс".

"Най-очевидният път за демократите (...) е да кажат честно на американската общественост и да признаят, че г-н Байдън не може да продължи кандидатурата си и да започнат процес на избор на някой по-способен да заеме мястото му, за да победи г-н Тръмп през ноември", се казва в публикацията.

В него се отбелязва, че по време на дебата "президентът изглеждаше като сянката на един велик държавник". Ето защо "най-голямата обществена услуга, която Байдън може да направи сега, е да обяви, че няма да продължи да се кандидатира за преизбиране".

В оценката на статията, че "върху Демократическата партия лежи отговорността да постави интересите на нацията пред амбициите на един човек", вестникът оценява, че партията "разполага с лидери, които са по-добре подготвени да представят ясна, убедителна и енергична алтернатива на второто президентство на Тръмп".

Вестникът пише, че Тръмп се е "утвърдил като сериозна заплаха за демокрацията, нестабилна и самовлюбена личност, която не заслужава обществено доверие" и представлява явна заплаха за американската демокрация.

Тя отбелязва, че Тръмп системно се е опитвал да подкопае честността на изборите. Поддръжниците му публично са изложили план за действие до 2025 г., който ще му даде възможност да изпълни най-крайните си обещания и заплахи.

"Ако се върне на поста, той обеща да се превърне в различен вид президент, неограничаван от границите на властта, заложени в американската политическа система", се казва в статията.

Авторите подчертават: "Предвид тази опасност и способностите на Байдън (...) Съединените щати се нуждаят от по-силен опонент на предполагаемия републикански кандидат.

Номинирането на нов кандидат от Демократическата партия на толкова късен етап от кампанията е трудно решение, но то отразява обхвата и сериозността на предизвикателството на Тръмп."

Представянето на президента Джо Байдън на дебата с бившия стопанин на Белия дом Доналд Тръмп, което американските и световните медии окачествиха като изключително слабо, разбуни духовете в САЩ и даде козове на противниците на Байдън.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън призова членовете на администрацията да накарат Байдън да подаде оставка. Републиканецът Майк Джонсън предложи на демократите да задействат 25-ата поправка на Конституцията, с която действащ президент може да се обяви за неспособен да изпълнява задълженията си.

"Нашите съперници виждат слабост в Белия дом, както и всички ние. Казвам това без удоволствие. Смятам, че ситуацията е много опасна. Бих помолил членовете на кабинета да погледнат в сърцата си", заяви Джонсън. Той отбеляза, че разбира паниката в редиците на демократите, но става въпрос за цялата страна, чийто президент очевидно не е в състояние да си върши работата - и затова министрите и вицепрезидента трябва да действат.

Посочената поправка на американската конституция действа от 1967 г. Тя дава право на вицепрезидента и мнозинството от членовете на кабинета да обявят президента за неспособен да изпълнява задълженията си. Тяхното решение трябва да бъде подложено на гласуване от Конгреса - и то влиза в сила, ако бъде подкрепено от 2/3 от гласовете в двете камари.

До такава ситуация никога не се е стигало в историята на САЩ.

"Не се обсъжда възможността президентът на САЩ Джо Байдън да оттегли кандидатурата си за преизбиране и той планира да участва в дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през септември, заяви снощи говорителят на кампанията на Байдън, цитиран от Ройтерс.

Междувременно на предизборна проява снощи Байдън заяви, че възнамерява да победи съперника си от Републиканската партия и също не даде признаци, че обмисля да се откаже от надпреварата след слабото си представяне на дебатите, което разтревожи съпартийците му.

"Знам, че не съм млад човек, за да посоча очевидното", каза Байдън на митинг един ден след директния сблъсък с републиканския си съперник, на който повечето наблюдатели смятат, че 81-годишният президент претърпя поражение.

"Не ходя толкова лесно, колкото преди, не говоря толкова гладко, колкото преди, не дебатирам толкова добре, колкото преди", призна той, докато тълпата скандираше "още четири години".

Нямаше да се кандидатирам отново, ако не вярвах с цялото си сърце и душа, че мога да се справя с тази работа. Залогът е твърде висок", заяви Байдън.

Ако Байдън оттегли кандидатурата си, партията му ще разполага с по-малко от два месеца, за да избере друг кандидат на националния си конгрес, който започва на 19 август - потенциално сложен процес, който може да изправи Камала Харис, първата чернокожа жена вицепрезидент, срещу губернатори и други служители, които се спрягат като възможни кандидати, отбелязва Ройтерс.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: “Ню Йорк Таймс” зове: Трябва да се намери заместник на Байдън: Той: Няма да се откажа! Ще победя!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!