Димитър Гърдев: На срещата в НАТО трябваше да присъства президентът

/КРОСС/ В предаването „Още от деня“ по БНТ Йордан Божилов, каза че всичко се е развило на полето на вътрешнополитическата битка. „Има две неща при участие на български делегации в този форум на НАТО – среща на държавни и правителствени глави. Има представителство, този който седи на масата на преговорите и заявява българската позиция. Но по-съдържателното е документите и позициите, които се разработват“.

Органът, който приема български позиции за такива форуми е Министерският съвет, обясни Божилов. „Независимо кой представлява, кой седи на масата“.

От гледна точка на това, че президентът и МС имат разлини позиции по някои въпроси, но позицията би била една и съща, въпросът е кой ще я изрази, допълни Божилов.

В същото предаване Димитър Гърдев, каза че се намираме в политическа ситуация, защото според него на срещата в НАТО трябваше да присъства президентът. „Той е върховен главнокомандващ, той е легитимно избран. Но трябва да чуем какви са аргументите, защото бяхме запознати само с едно становище, в което се казва, че той има забележки относно позицията, която е взета от МС“.

Ние трябва да имаме вече външнополитическа доктрина, която трябва да бъде приета от парламента, в която да участват абсолютно всички министерства, които са засегнати и затова е наложително да има основополагащ документ, който да дава рамките, за да нямаме притеснения, обясни Гърдев. „Когато имаме такъв документ, приет дори от опозицията, няма как да имаме притеснения от промяна на възгледите“.

БНТ, „Още от деня“

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Димитър Гърдев: На срещата в НАТО трябваше да присъства президентът - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!