Ретинол през лятото: Няма проблем, но го използвайте така

Фотокредит Freepik, Автор Веселина Петрова, woman.bg

Ретиноидите са истински герои в грижата за кожата – те "работят" върху фините бръчки, пигментациите, производство на колаген и акнето. Може би сте чували, че не трябва да се използват, ако ще сте изложени на слънце. Но това не е точно така, пише HuffPost.

Ретиноидите са клас съставки, химически свързани с витамин А. Те са група от съединения, към които спада и ретинолът. Друг подобен такъв е ретин А или по-известен като третиноин, който успешно се прилага локално за лечение на акне. За него винаги се изисква рецепта, изписана от специалист

„Препоръчително е да започнете с по-ниска концентрация, когато използвате продукти с ретинол, за да позволите на кожата да се адаптира постепенно“, казва д-р Рахи Сарбазиха. Първото правило е да изберем подходящата концентрация, като започнем с по-ниска стойност, като 0.01% до 0.03% ретинол. Тази първоначална стъпка позволява на нашата кожа да се адаптира към активната съставка, преди да продължим към по-високи концентрации като 0,25%, 0,5% или дори по-високи, когато кожата ни е готова.

„Също така е препоръчително да нанасяте крема веднъж седмично през нощта“, добавя тя.

Продукти с ретинол и ретиноиди могат да се използват всеки ден, казват специалистите.

Според д-р Лорен Франко (сертифициран дерматолог, възпитаник на Нюйоркския университет по медицина) повечето хора, с изключение на бременните дами, могат да използват някаква форма на ретиноиди в рутинната си грижа за кожата ежедневно – дори през топлите месеци.

„Абсолютно можете и трябва да използвате продукти с ретинол и ретиноиди през лятото“, казва д-р Франко.

Но, има едно "но" - задължително трябва да нанасяте слънцезащита. Нанасяйте всеки път преди да излезете, освежете и след няколко часа, прекарани на слънце.

„Мит е, че ретиноидите трябва да бъдат спрени през лятото, но трябва да сте наясно, че има повишен риск и съответно да имате стратегия да го избегнете“, казва и д-р Кристен Милър, сертифициран дерматолог в Spectrum Skin and Laser. Стратегията включва именно задължителното нанасяне на слънцезащита.

Използвайте количество ретинол, колкото грахово зърно за цялото си лице. Това не е като маска или крем за лице. Той е достатъчно мощен в малки дози. Поставете го с потупване върху пръстите си и го разтрийте, след което го прехвърлете върху лицето си.

Също така е много важно да дадете на кожата си допълнителна хидратация.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Ретинол през лятото: Няма проблем, но го използвайте така Здраве - woman.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!