Статистика сочи, че ДАНС трябва да бъде закрита. Дали арестуват за уронване на престижа?

Огнян Стефанов, frognews.bg

Ако отворите официалният сайт на британското контраразузнаване МИ-5, ще откриете там десетки полезни и интересни информации. Ще научите дори какви са заплатите в агенцията и как се рапределят. Много са и предложенията за специализирани курсове и възможности за  работа. Има много какво да се прочете и научи за десетки акции и операции на агенцията в защита на гражданите и противодействие на терористи всякакви престъпници, застрашаващи Обединеното кралство.

За сравнение отваряме сайта на българската Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Веднага пред очите ни изникват уморителни клишета от сорта какво  гласи закона за задълженията на ДАНС. Хипер интересно, нали?

Нито дума за някакви заплахи срещу Бойко Борисов и други политици и предприетите мерки да бъдат пазени от жандармеристи и снайперисти. Което поражда моментално всякакви слухове.

Нито дума и за мистериозното появяване на Евелин Банев-Брендо, предизвикало национално любопитство дори при 40 градуса жега…

От самия Борисов разбираме, че заплахите срещу него били от най-висока степен на достоверност. Също, че са подадени от партньорски и международни служби. Каква изненада... А какво всъщност работят стотиците служители на ДАНС?

Ще се върнем към този въпрос.

Кирил Петков от името на „Продължаваме промяната и Демократична България“ поискал вътрешният министър Калин Стоянов да се яви в парламента и да отговори как така лица като Брендо влизат свободно в страната, без някоя от специалните служби да разбере.

Най-простичкият и най-близкият до истината отговор е, че сме разградена държава, затова влизане и излизане от нея не е проблем. Особено ако имаш  връзки в съответните служби. Практика, превърнала се в традиция.

Още по-конкретният отговор, който не е в задълженията на Стоянов, а на артилериста, оглавяващ ДАНС, е, че Банев не е „влязъл“, защото не е излизал и е бил страната от доста време. Но никой не го е търсил. Не търсеха и Ружа Игнатова, докато германците не повдигнаха темата. Това всеки журналист може да го разбере за не повече от 30 минути, ако има подходящи източници.

С прозвъняване на още 2-3 телефона от всяка медия ще узнаят, че в момента в ПП-ДБ се води истинска война по проблеми с оставки и кадри.Вместо това преди ден и половина по една голяяяяма телевизия Ивайло Мирчев изнесе открит урок на зрителите какво се случва в другите партии, колко били неадекватни и пр., но не обели и дума за раздорите в политическата сила, която представлява. Скучна беседа, непотребна, защото не дава отговор как така над 300 000 избиратели не гласуваха за ПП-ДБ. А е много важен този анализ.

Дори лишеният от всякакъв смисъл слух, че може би Пеевски е замесен в заплахата срещу Борисов, не върши никаква работа. Дори обратно, издава инфантилизъм у авторите. Трябва да се стараят повече, ако могат.

Със същият успех може да се цитира „кремълски източник“, който да твърди, че Украйна е вдигнала мерника на лидера на ГЕРБ. Лично по заповед на Володимир Зеленски и с цел после Киев да накисне Путин. Може да бъдат набедени гневни македонци, коварни сърби, а защо не и хитри гърци, ядосани, че им отнемаме туристите, като им предлагаме чисто като сълза море край „Албена“ и Кранево… Не се шегувам, ще ги прочетете тези простотии в рубладжийските медии, а ще се намерят идиоти, които да им се вържат. У нас поне идиоти, колкото искате.

Наистина ли в ДАНС няма дори един трезвомислещ агент, който да се сети, че щом се появят въоръжени служители край политици и домовете им, ще плъзнат всякакви слухове и затова трябва да се обясни на обществото за какво иде реч. Без да се издават тайни, но достатъчно аргументирано, за да се отсеят глупотевините.

Същото се отнася и за случая „Брендо“. Освен ДАНС и прокуратурата има задължение да предостави някакво смислено обяснение. Защото без такова  всякакви „капацитети“ се чувстват едва ли не задължени да ръсят всевъзможни глупости. Някои от тях, за да си придадат тежест, каквато отдавна нямат, пласират  теории от нафталина. Един дори заяви, че когато бе отвлечена дъщерята на Евелин Банев, хора от службите не се ангажирали, а оставили Брендо сам да се оправя. Това е лъжа. Екип от ГДБОП е работил професионално и успешно по случая.

А сега малко факти.

В британската МИ-5, която е с функции като нашата ДАНС, има 3500 служители при население от 70 млн. Това прави по един служител на 20 000 жители. ФБР в САЩ (у нас някои наричат ДАНС „българското ФБР“…) наброява 35 902 служители. От тях 13 785 са специални агенти, а 22 117 - аналитици, лингвисти, профайлъри, IT-експерти, учени и пр. Или по един служител на 15 500 жители.

В бедна България, с население около 6 млн, ДАНС е приютила във ведомостите си за заплати около 3000 души! Десет пъти повече от МИ-5 и 7 пъти повече от САЩ! Само че Съединените щати са първи в света по БВП, Великобритания е 6-а, а България - на 79-то място. Милиони се наливат в ДАНС от данъкоплатците, но отчетите на агенцията са като писани от партиен секретар на ТКЗС, който се опитва да раздуе добивите за пред началството.

Всъщност точно това се случва: артилеристът Пламен Тончев се отчита по комунистически пред президента Радев, който го е назначил на високия пост и на когото той е задължен за щедрия жест.

Още малко цифри. Секретната служба да САЩ (United States Secret Service — USSS) наброява 6500 служители. (Населението на САЩ е около 340 млн души, а територията - 9,8 млн кв км.) Основните задачи на службата по закон са: противодействие на изработването на фалшиви пари, подправка на документи, охрана на президента, вице-президента и техните семейства, други високопоставени чиновници, бившите президенти и техните съпруги, кандидатите за президент по време на предизборна кампания, официални представители на чужди държави по време на държавни посещения.

Службата разследва също така финансови измами, кражби на лични данни и участва в разследването на някои криминални престъпления.

В родната Национална служба за охрана (НСО) работят над 1500 души - гардове, шофьори, началници, чиновници и пр. Техните задължения се изчерпват с пазенето на първите държавни мъже/жени, застрашени от нещо политици и важни чужденци. Понякога пазаруват, водят децата на баровците на училище, а родителите им на лекар. Нерядко подслушват обектите, а информацията предоставят на сенчести работодатели, които им плащат в пликове за услугата. Да повторя: 6500 човека в САЩ - първа по икономика  (БВП от 28,8 трилиона USD), трета по територия и население и 1500 в малка и съсипана държава като нашата. На вас какво ви говори това сравнение?

В същото време репортажи с дебита на Тихия океан ни заливат с досадни клишета, кухи фрази и изкуствени усмивки от т.нар. преговори на държавния глава с политическите сили в парламента. Досада, по-жестока от натисналите ни жеги. Все пак едни измрънкаха нещо за президентска република, което малко освежи  погребалната процесия.

Кога тези костюмари ще се погрижат "обикновени хора", както се изрази един полицейски шеф, да не пребиват шофьор на автобус с туристи край Карлуково? Същите напудрени баровци ще вземат ли най-после ефективни мерки срещу домашните насилници и убийците на жени? Ще каже  ли  някой от тях две смислени изречения за новата формула за отчитане и плащане на произведена електроенергия, която подлуди производители на ток и ги принуди да блокират пътища? Ще чуем ли някога за краен срок на ремонтите на тунелите по т.нар. АМ „Хемус“ и за виновни тапите там да са всекидневие и да късат нервите на хиляди шофьори? И отново бити медици, децата ни първи по употреба на дрога и алкохол в ЕС, ремонтите скъпи и лоши…

Да поговорим за тези неща, а?

Готов съм да се обзаложа, че ако в ДАНС бъдат съкратени половината служители, това няма да се отрази на работата. Защото такава почти не се върши, освен поръчките "от  високо". А ако агенцията бъде закрита – още по.добре. И без това много от функциите й се припокриват с други служби. Да не говорим, че е превърната в политически инструмент.

Огнян Стефанов

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Статистика сочи, че ДАНС трябва да бъде закрита. Дали арестуват з...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!