Дания ще облага с „климатичен“ данък газовете, отделяни от кравите

Автор:Обективно, Снимка: Pixabay

Дания ще наложи нов данък на фермерите заради парниковите газове, отделяни от добитъка им, обяви министърът на данъчното облагане Йепе Бруус. Таксата за емисиите от крави, свине и овце ще бъде въведена от 2030 г.

Метанът, отделян при оригването на животните,  се произвежда от полезни микроби в червата им чрез нормалната ферментация на фуражите. Тези газове ще бъдат облагани с данък, защото според датските власти са причина за изменение на климата.

„Очаква се новият данък да допринесе значително за целта на страната да намали емисиите със 70% спрямо нивата от 1990 г. до края на десетилетието, както и в крайна сметка да постигне въглеродна неутралност“, обясни Бруус.

„Ще направим голяма крачка, за да станем климатично неутрални през 2045 г.“, заяви министърът, като похвали мярката като начин Дания да стане „първата страна в света, която въвежда истински данък върху CO2 от селското стопанство“.

Животновъдите ще бъдат облагани с 300 крони (43 долара) за тон еквивалент на въглероден диоксид, произведен от техните животни. Това обаче първоначално ще подлежи на приспадане от 60% на данъка върху доходите.

Очаква се мярката да засегне най-много млекопроизводителите, като се има предвид, че според местните власти средно датска крава произвежда около шест метрични тона (6,6 тона) еквивалент на CO2 всяка година, като прасетата и овцете отделят значително по-малко газ.

Животновъдството е сред водещите отрасли в страната, като сегашната й популация от едър рогат добитък е близо 1,5 милиона, според Statistic Denmark. Това би означавало повече от 400 милиона долара годишно под формата на въглеродни данъци.

Новият данък ще нарасне още повече, достигайки целта от 750 крони на тон до 2035 г.

Експерти по климата, Бил Гейтс и Световната банка твърдят, че млекопроизводството има основен принос за отделянето на парникови газове, свързани с човека. Според оценките на Програмата на ООН за околната среда, на животновъдството се падат около 32% от емисиите на метан, причинени от човешката дейност.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Дания ще облага с „климатичен“ данък газовете, отделяни от кравите - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!