НАСА призна, че е неспособна да защити Земята от евентуален сблъсък с астероид

kaldata.com

НАСА – американската правителствена агенция, която търси и проследява движението на потенциално опасни за Земята астероиди и комети, публикува нов доклад, в който се казва, че агенцията не разполага с необходимата инфраструктура за защита на планетата от сблъсъци с астероиди.

В доклада се описва вътрешно учение, проведено от НАСА за сценарий на сблъсък с астероид.

Упражнението включвало ситуация, включваща 72% вероятност за сблъсък с астероид на 12 юли 2038 година, като изискванията за избягване на сблъсъка били неизвестни. Според легендата, диаметърът на астероида е между 60 и 800 метра, но е по-вероятно той да е с диаметър между 100 и 320 метра. Вероятността никой да не пострада в резултат на сблъсъка е 45%, вероятността да пострадат повече от 1000 души е 47%, повече от 100 000 души е 28%, повече от 1 милион души е 8 %, а повече от 10 милиона души е 0,04 %. Засегнатият район обхваща широка територия, включително Съединените щати, Мексико, Португалия, Испания, Алжир, Тунис, Либия, Египет и Саудитска Арабия.

Много от вътрешните звена, участвали в учението откриха голям брой критични недостатъци в работата на НАСА, особено в планирането и комуникациите.

Например в доклада се посочва, че няма ясно дефиниран процес на реакция в случай, че бъде засечен астероид, който се приближава към планетата. Отбелязва се също така, че досега е проведен само един практически експеримент за предотвратяване на сблъсък на астероид със Земята. Става въпрос за мисията Double Asteroid Redirection Test (DART), при която едноименният космически кораб се блъсна в астероида Диморфос, за да промени траекторията на полета си.

„Процесът на вземане на решения за осъществяване на космически мисии при сценарии на заплаха от сблъсък с астероид остава неясен. Този процес не е адекватно дефиниран нито в САЩ, нито на международно ниво.“

се казва в доклада

За да се справи с установените проблеми, НАСА препоръчва „периодични брифинги и учения за повишаване на осведомеността за планетарната защита и подобряване на готовността за подготовка и реакция при заплаха от удар от астероид“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: НАСА призна, че е неспособна да защити Земята от евентуален сблъсък с астероид - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!