Нещо за Евелин Банев-Брендо, което не знаете

Евелин Банев

Огнян Стефанов

За ден и половина чухме 1001 версии защо Евелин Банев-Брендо се е предал доброволно в понеделник в Централния затвор в София. Сигурно има парчета истина в коментарите и опитите за анализи. Припомнени бяха случки отпреди години, съдебни дела, подозрения и присъди, свързани с наричания от мнозина „български крал на кокаина“. Коментатор с претенции го нарече фосил (вкаменелост), един от последните от „старата гвардия“ ъндърграунд босове.

99 на сто от говорещи и пишещи по темата задават  един и същ въпрос: Как Банев е влязъл в страната?

Възможни са два отговора: А/ Съдействали са му българските служби, посъветвани от партньорски служби. Б/ Не се е прибрал, защото е бил в България.

Официалните сюжети и разкази за свързаните с Брендо дейности, престъпления и евентуални връзки с наши и чужди мафиотски мрежи са известни. Точно те се лансират в медиите, тях разказват, украсяват и променят според своите интереси определени хора.

Не знам колко журналисти се познават лично с Евелин Банев, но и да има такива, сигурно се броят на пръсти.

Съдбата направи така, че особено тежък период от живота ми, се оказа свързан именно с Брендо.

На 22 септември 2008 г. бях пребит почти до смърт пред ресторант „Кипарис“, на гърба на басейна „Спартак“. Преди да бъда нападнат на улицата бях около час и половина с Банев в заведението. Срещата бе странна за мен, защото бях  помолен да участвам от наш общ познат, който се оправда в последния момент с неочаквано пътуване и аз се оказах в компанията на бившия борец и актуален бизнесмен. Понеже не се занимавах с нищо друго освен с издаването на сайта Фрог нюз, поговорихме за спортните медии и за завършилата преди дни Лятна олимпиада в Пекин.

Вече на улицата върху мен се нахвърлиха няколко души. Тогава чух, че Банев реагира в опит да ми помогне и влезе в стълкновение с група нападатели, които очевидно бяха нещо като отцепление и в помощ на основната атака. Какво точно се е случило не знам, защото бях повален и бит с винкели и чукове. Чак след време разбрах, че на Банев са му счупили челюстта и две-три ребра. Адвокатът му също пострада. Разбрах също, че Брендо нито е носел оръжие, нито е имал лична охрана.

Разбрах също, че срещата ни е била предварително замислена и организирана от… Алексей Петров-Трактора, който по това време се подвизаваше в ДАНС като съветник, но всъщност командваше цялата агенция.

Бях дълго време в болница, претърпях множество операции. През това време МВР и прокуратурата говореха, че усилено разследват нападението срещу мен, което си бе чист опит за убийство. Научих по-късно, че Петров е отишъл в ГДБОП и е иззел папката с документите по извършените до момента разследващи дейности.

Разговарях с прокурори, стигнах до високите етажи и дори до върха. Висшите магистрати признаваха, че са наясно какво се е случило и кой е в основата, но така и не се намериха доказателства. Оказа се, че камерите на басейна „Спартак“ точно в момента на нападението не са работили. Имаше един свидетел от съседен блок, който обаче мистериозно изчезна. Някой ми каза, че паднал от балкона…

Още в първите седмици като премиер през 2009 г. Бойко Борисов ме покани в МС, където ми сподели, че е сигурен, че атаката срещу мен е дело на Трактора. Дори ми каза, че Петров стои и зад бомбения атентат срещу Цветелина Бориславова.

Отново и отново разследването боксуваше и никой не смееше да спомене публично за Алексей Петров.

В този момент единствено Парламентарната комисия за контрол на ДАНС се зае сериозна да провери какво и защо се е случило. Тогава на светло излязоха факти за незаконно подслушване и следене от страна на агенцията по нареждане  на Трактора. Сред „обектите“ на наблюдение са били медии, жерналисти, политици и бизнесмени. Някои от тях рекетирани и заплашвани. Става дума за делото „Галерия“. Чест прави на Иван Костов, председател на въпросната комисия, че доведе разследването докрай. Заключението бе, че всички предприети от ДАНС и Алексей Петров действия спрямо мен и другите засегнати от натиска и преследването, са били незаконни.

Въпреки това прокуратурата така и не намери доказателства срещу Трактора и той се измъкна сух от огромния скандал.

И какво излезе? Само Евелин Банев се опълчи на биячите на Петров и се опита да ме защити, макар, че се познавахме бегло. Цялата държавна машина, МВР, служби и прокуратура не успяха да направят нищо. Те пазеха Трактора, макар да знаеха, че е заплашвал и шантажирал дори премиера...

Брендо ще си носи последствията за нарушаването на законите. Така и трябва. Но има нещо друго, за което малко се говори. Той има различни бизнеси през годините. Като са съществували съмнения съмнения, че е бандит, защо не бе санкциониран дълго време? Офисите на една от фирмите му бяха на 50 метра от сградата на Министерски съвет и на стотина метра от Президентството. Това не е било тайна за никого.

С времето и от хора във властта и политиката разбрах, че много важни хора в държавата са поддържали добри и бизнес отношения с Евелин Банев. И не само с него. Той е имал достъп то секретна информация, която му е предоставяна от хора на най-високо място не само в МВР, но и в държавата. За прокурори да не говорим. Също и висши ченгета.

Чувам, че бившия вътрешен министър Иван Демерджиев казал след новината за появата на Брендо: Копнея да видя човек от МВР, който да поеме отговорност. Няма да дочака.

Спомням си, че Ивелин Банев в сутрешния блок на Нова тв пред Георги Коритаров заяви, че му е искан подкуп от известна прокурорка. Тя, разбира се отрече, но тогавашният вътрешен министър Румен Петков бе склонен да приеме думите на Брендо за истина, защото имало и други сигнали в тази посока. Не знам кое е вярно, но знам, че никой не разследва твърденията на Брендо.

По същият начин държавното обвинение се отнесе и към признанията на бизнесмена Васил Божков, че е дал над 60 млн лева на Владислав Горанов като финансов министър за Борисов като премиер, за да не му съсипват бизнеса, най-общо казано. Нищо не излезе и от това, защото не се откриха доказателства, а и самият Божков вече не е така настоятелен, осъзнал, че очакванията му към прокуратурата са прекомерни.

В практиката ми като журналист съм се срещал с не един и двама представители на ъндърграунда, някои от които високопоставени и с голямо влияние. Те винаги са спазвали дадената дума и в повечето случаи са се отнасяли към медиите с уважение. Не мога да кажа същото за известни политици, дори премиери и президенти. Някои от тях са не просто оплетени в мафиотски схеми, но ги ръководят.

Има, разбира се достойни хора в МВР и службите, но  повечето такива бяха отстранени от системата, къде с фалшиви почести, къде унизително и несправедливо.

Ивелин Банев със сигурност е преценил какво прави и защо се предава сам. Не знам колко е вероятна версията, че търси по този начин закрила от наркобосове и мафиоти, но със сигурност не по-малка заплаха за него са висши политици,  управници, магистрати и ченгета, за които има информация, че са затънали до уши в корупция.

Затова е възможно зад целия сюжет да стоят чужди служби, които по-добре от нашите знаят как и с кого да работят.

А аз ще помня, че Брендо, какъвто й да е той, се застъпи за мен и пострада. Възможно е намесата му да се е оказала спасителна за мен, защото нападателите  ми  през цялото време крещяха, че са от полицията и не пускаха никой от ресторанта да се притече на помощ.

После нещата бяха поети от невероятните медици на ВМА, които ми дадоха живот и бъдеще.

Държавата, с всичките нейни институции обаче, не направи нищо. Много хора, колеги и непознати бяха съпричастни с мен и семейството ми. Дори от чужбина. Но имаше  български медии, които охотно внушаваха дълго време, че съм свързан с Брендо – значи с мафията, - и съм си получил заслуженото. Това е било част от плана. Така действат до ден днешен. Защото сме държава на задкулисието, създадено по руско-мафиотски-ченгесарски модел, въпреки ЕС и НАТО.

Знаете ли каква е разликата между мафиотите и политиците, магистратите  и ченгетата? Мафиотите знаят, че нарушават закона и поемат този риск - хванат ли ги, отиват  в затвора. Политиците, прокурорите и ченгетата също са мафиоти, но не рискуват нищо, защото законът е в ръцете им.

Огнян Стефанов

П.П. Все още чакам да чуя някакво смислено обяснение, защо „Продължаваме промяната“ са се обвързали с Алексей Петров, за да се стигне дотам, той да бъде наричан „баща на сглобката“. Наистина ли са мислели, че този човек е такъв, за какъвто се представя?

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Нещо за Евелин Банев-Брендо, което не знаете

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!