„Фокус“ (Украйна): ВСУ отстъпват в Донбас, кадровите промени няма да доведат до нищо добро

Би Нюз

Зеленски уволни командващия на Обединените сили на Източния фронт ген. Юрий Содол, като го замени с бригаден генерал Андрей Гнатов. Той не обясни причината за смяната, но кадровите рокади бяха предшествани от поредица от скандали, пише украинският „Фокус“. 

Бившият командващ е обвинен, че е проспал пробива на руските войски към Торецк. Народният депутат на Украйна Маряна Безуглая твърди, че докато военните защитавали направлението, Содол пирувал в ресторант „Облаците“ в Одеса. По-късно се разбра, че празникът бил по случай дипломирането на сина му във Военната академия на Сухопътните войски в черноморския град и генералът е имал разрешение от главнокомандващия да излезе в отпуск. 

„Докато нашите войници загиваха заради неговите пропуски и решения на Торецко, Покровско, Харковско и други направления, в Одеса той награди кмета [на Одеса Генадий] Труханов с отличието „За служба и победи“, посочи Безуглая. 

В навечерието на уволнението на Содол началникът на щаба на бригада „Азов“ на Националната гвардия на Украйна Богдан Кротевич подаде жалба срещу него в Държавното бюро за разследване. Военният смята, че командирът трябва да бъде проверен за сътрудничество с Русия поради злоупотреба с власт и некомпетентност, довели в крайна сметка до големи загуби за Украйна. 

Военните успехи на ген. Андрей Гнатов – командва морската пехота, освобождава Херсонска област

Бригаден генерал Андрей Гнатов е завършил Харковския институт за танкови войски. От 2018 г. до 2021 г. командва 36-та отделна бригада морска пехота „контраадмирал Михаил Белински“. Содол също беше високопоставен морски пехотинец: преди пълномащабната руска агресия той командваше 503-ти батальон на морската пехота и щаба на морската пехота. 

Гнатов стана заместник-командир на оперативното командване „Юг“ на украинските Сухопътни войски през 2022 г. Замени генерал Дмитрий Марченко и ръководи защитата на Николаев. 

Освен това Гнатов ръководи освобождаването на Херсонска област през ноември 2022 г., а през пролетта на 2023 г. – защитата на Бахмут. Богдан Кротевич смята новия командир на Обединените сили за достоен офицер, но добавя: той няма представа какви проблеми ще „решава“. 

„Надявам се новините от фронта да се подобрят“, отбеляза накратко Кротевич. 

Полковникът от резерва, бившият председател на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Владислав Селезньов, в разговор с „Фокус“ характеризира Гнатов като системен патриотичен офицер и на такава висока позиция той ще покаже професионален подход към делото. 

„Новият командир има отлични лидерски качества. Подобно кадрово назначение от Зеленски може само да се приветства“, отбелязва експертът. 

Содол скоро ще бъде подхванат от служителите на реда: много въпроси са натрупани за него в армейските среди. Командирът не беше отстранен от поста си заради коментарите на народния депутат Безуглая, отбелязва Селезньов. 

„Всички въпроси изискват спешен отговор; липсата на отговор би довела до недоверие“, заключи той. 

Отбраната се срива: ще спаси ли Гнатов Донбас?

Маряна Безуглая не коментира пред „Фокус“ последствията от назначението на Гнатов и евентуалните му успехи на новата позиция. Политикът изложи позицията си в блог: без промяна на принципите на системата, едно кадрово решение няма да постигне нищо. 

Политикът подчерта, че Содол не трябва да търси повишение, „еквивалентна“ длъжност или да се „крие“ във военната академия. Без наказания и отговорност системата ще стигне до задънена улица. 

Въпросът за връщането на загубените територии по време на ръководството на Содол остава открит и сам Гнатов не може да го реши. 

„Дори военният талант на френския император Наполеон Бонапарт тук не е достатъчен, въоръжените сили на Украйна се нуждаят от невероятни количества“, споделя мнението си Владислав Селезньов. 

Друга версия за уволнението на Содол е трудността при водене на бойни действия в поверената му зона. Едновременно с това Содол ръководи оперативно-стратегическата група войски (ОСГВ) „Хортица“, която действа в най-горещите точки: на направленията Харков, Изюм, Лиман, Лисичанско, Кураховско, Купянско, Бахмутско, Авдеевско и Угледарско. 

„В Донецка област имаме големи проблеми – руснаците почти достигнаха пътя, свързващ Мирноград и Краматорск, по него минават снабдителни пътища за Краматорск и Часов Яр. Заплахата от окупация на Курахово, Торецк и Покровск остава. Трябва да се защитаваме на всички участъци на фронта, но на изток става все по-трудно“, обяснява военният експерт Павел Нарожни. 

Нарожни обяснява отстъплението на въоръжените сили на Украйна в Донбас не само с грешните изчисления на командването под ръководството на Содол, но и с количественото предимство на руските въоръжени сили. Помощта на САЩ също не е достигнала пълния си размер. 

Командирът беше сменен с цел спиране на настъплението на руската армия това лято. Но на човек от друго направление ще му трябва поне месец, за да разбере всички нюанси, подчертава експертът. 

„Гнатов беше прехвърлен от южния участък на фронта, имаше боеве за Работино, част от Херсонска област беше окупирана, но руснаците там не натискат толкова силно, колкото на изток“, обобщава Нарожни. 

По-рано „Фокус“ ​​писа подробно защо на Юрий Содол е поверено ръководството на оперативно-стратегическата група сили (ОСГВ) „Хортица“. В края на февруари 2022 г. Содол получи званието Герой на Украйна за изтеглянето на личния състав от атаката на руските въоръжени сили в боевете за Волноваха. 

Украинският народен депутат, член на комисията по национална сигурност на Върховната рада Фьодор Вениславски се усъмни в информацията на Безуглая за некомпетентността на Юрий Содол. Според него само човек с достатъчна компетентност може да коментира ситуацията на фронта. 

Източник: Агенция „Фокус“ 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Фокус" (Украйна): ВСУ отстъпват в Донбас, кадровите промени няма да доведат до нищо добро - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!