Борисов пред Радев: Съжалявам, отиваме на избори! Другите не искат да подкрепят кабинет на ГЕРБ

Чувам само заклинания и кой колко е велик", отбеляза лидерът на ГЕРБ

Правителство може да стане само с първия мандат или отиваме на избори.

Това отсече лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който води делегацията на ГЕРБ-СДС на консултациите при президента за връчване на първия управленски мандат.

"В такова антагонистично говорене няма как да се случи нещо освен да има правителство с първия мандат. Няма как да стане с втория, нито с третия. Ще положим още усилия, но заради заявката на "Има такъв народ" (че няма да подкрепят първия и втория мандат, бел.авт.), това предопределя отиването ни на избори. Сега нямам как да се състави правителство", мотивира се Борисов

Заедно с Борисов при Радев влязоха още Томислав Дончев и Делян Добрев.

"Съжалявам, но ситуацията е такава, че ГЕРБ-СДС не може да състави правителство заради категоричния отказ на останалите формации да ни подкрепят. Те не искат ние да побеждаваме, да носим отговорност. Отиваме на избори", изтъкна Борисов.

"Ниската избирателна активност притеснява всички ни, но това е естествен процес на пренасищане след толкова много избори. Резултатите на ГЕРБ са добри, с над 11% от втората политическа сила.

В момента обаче всички партии се държат сякаш предстоят избори, а не са приключили. На практика сега няма как да се състави правителство, защото останалите партии не искат ГЕРБ да побеждава и носи отговорност"

Борисов изрази недоволство, че всички формации в парламента се държат по-скоро сякаш предстоят избори, а не сякаш трябва да се работи за правителство.

"Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите", посочи негодуващо той, като така намекна за изявленията от ИТН, че трябва да се направи експертно правителство с третия мандат.

"Моите уважения, но не може последните и предпоследните формации да диктуват кои ще са експертите в кабинета.

Съжалявам, но отиваме на избори. ИТН вече казаха, че няма да подкрепят ГЕРБ за кабинет. Чувам само заклинания и кой колко е велик", отбеляза видимо със съжаление Борисов.

"Избирателите на ГЕРБ, които са ни дали преднина, не искат ГЕРБ да побеждава и да управляват експерти, ГЕРБ да носи пасивите, а друг да ни представлява", изтъкна с основание лидерът на ГЕРБ-СДС.

Според него единственият шанс за кабинет остава с първия мандат. "Няма как с втория или третия. Нито е логично, нито е правилно, нито можем да го обясним на своите избиратели", обясни той. И посочи, че конфронтацията в парламента предопределя поредни предсрочни избори. "Съжалявам, но това е реалността. Само чувам заклинания и кой колко е велик", обобщи Борисов пред президента, който буквално онемя след тези думи на Борисов и нищо не каза, само с поглед прикани журналистите да напуснат залата.

Публичната част от срещата между Радев и представителите на ГЕРБ продължи кратко, не повече от 5 мин. В началото държавният глава поздрави партията за резултата от изборите, но отбеляза, че това натоварва с отговорността за съставяне на правителство. Той поиска да разбере от Борисов какво е обяснението му за ниската избирателна активност на изборите на 9 юни. В отговор лидерът на ГЕРБ посочи, че след 7-8 избора усещането за състезание между партиите стига своя връх.

Публичното изказване на Борисов беше кратко, вкоето основна нишка бе остро несъгласие с изказаните през почивните дни тези от представители на "Възраждане" и "Има такъв народ", че с третия мандат трябва да бъде съставено експертно правителство от всички партии без ГЕРБ и ДПС.

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН за власт. Според източници на Епицентър. бг партията на Слави Трифонов е поставяла "невъзможни условия" в замяна на гласовете на групата. Като такива бяха посочени: 

  • отлагане на приемането в еврозоната с две години;
  • приемане на нов закон за референдумите, който да свали прага за подписите, които са нужни за задължителното му свикване;
  • намаляване на цените на хранителните продукти;
  • смекчаване на българската позиция за войната в Украйна.

Представители на формацията добавиха, че при бъдещо правителство от "Има такъв народ" са настоявали да получат министерствата на финансите, на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, или иначе казано - най-ресурсните ведомства. Заради тази "форма на изнудване" от партията на Борисов посочват, че не биха могли да си представят участие в експертен кабинет с мандата на "Има такъв народ" при провал на първия и втория мандат.

Най-рано в началото на юли България може да има редовно правителство, но ако формациите в парламента не постигнат съгласие за кабинет, то поредните предсрочни избори ще са най-рано през октомври. 

Според информация на Епицентър. бг в парламента е обсъждана датата 29 септември като най-вероятното за поредния предсрочен вот

 Лидерът на най-голямата парламента група Бойко Борисов вече предложи формула:

"Да се направи експертен кабинет. Той трябва да е номиниран по важните министерства от ГЕРБ, особено премиер, външен и министър на отбраната. В първия мандат е единствено възможно да се състави правителство. Другият изход е септември да се отиде отново на избори". 

"В една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи как ще се развива държавата оттук нататък. Тяхна е отговорността." - коментира по-рано президентът Румен Радев.

Държавният глава ще разговаря поотделно с представители на седемте формации и ще обсъди с тях възможностите Народното събрание да излъчи кабинет. 

В търсене на подкрепа преди седмица ГЕРБ покани на разговори останалите шест формации. Отзоваха са две - ДПС и "Има такъв народ".

"Летим към новите избори защото няма отговорни партии. Правителство на споделената отговорност с повече партии има как да се направи. Управлението има смисъл само от първите три партии. От другите, с радост, и министри да дадат, и подкрепа да дадат - e това е широка споделена отговорност", посочи Борисов след проведените разговори.

След ГЕРБ на консултации при държавния глава са поканени представителите на ДПС, които ще получат втория проучвателен мандат за правителство, ако първият се провали. Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски:

"Да се опитаме да направим едно нормално евроатлантическо правителство, за да запазим пътя на България, а не да я "подарим" на Путин".

Трети на "Дондуков" 2 ще бъдат от коалицията "Продължаваме промяната" – "Демократична България". Срещата им с президента е насрочена за 14.00 часа. Формацията остава в опозиция и няма да подкрепи експертен кабинет. Председателят на групата на ПП-ДБ Николай Денков настоя:

"Експертните кабинети, в които няма ясна политическа отговорност, са прекрасен смокинов лист, зад който могат да се правят много безобразия".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Борисов пред Радев: Съжалявам, отиваме на избори! Другите не искат да подкрепят кабинет на ГЕРБ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!