Москва: Най-вече Вашингтон носи отговорност за ракетната атака по Севастопол

Снимка: Planet Labs чрез AP/БТА, Днес.dir.bg

Тези действия няма да останат ненаказани, се казва в официално съобщение на Министерството на отбраната на Русия

Отговорност за умишления ракетен удар по мирните граждани на Севастопол носи преди всичко Вашингтон, който предостави това оръжие на Украйна. Но също така и киевският режим, от територията на чиято държава бе нанесен този удар. Тези действия няма да останат ненаказани.

Това се казва в официално изявление на руското Министерство на отбраната, след като днес по обяд по кримския град бе извършено нападение от украинските сили с американски тактически ракети "ATACMS", които са били оборудвани с касетъчни бойни глави.

Четири от изстреляните ракети са били свалени от противовъздушната отбрана на Севастопол, а носещата бойния заряд глава на петата ракета се е взривила във въздуха. Осколки от нея са паднали в района на градския плаж и околността. Горящи отломки са предизвикали пожари. Движението по Кримския мост е било спряно, образувала се е опашка от почти 600 коли.

"Всички данни за полета на американските оперативно-тактически ракети ATACMS се въвеждат от американски специалисти въз основа на данни от сателитно разузнаване на САЩ", се казва още в изявлението на руското военно ведомство. 

По последни данни от местните власти загиналите са петима, от които три деца. Ранените са над 125, като сред тях има 27 деца, които са транспортирани в болница. Пет деца са в тежко състояние.

Главното следствено управление на Следствения комитет на Руската Федерация е образувало наказателно дело за терористичен акт. На място работят криминалисти и следователи. 

"Президентът Путин ми се обади почти незабавно. Той изрази съболезнования за убитите и ранените. Всички федерални служби имат нареждане да оказват цялата необходима помощ на Севастопол. В момента тези решения се изпълняват", каза Михаил Развожаев - назначен от Русия губернатор на Крим.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че президентът Владимир Путин е в постоянен контакт с ръководството на Министерството на здравеопазването и местните власти, както и с военните. По думите на Песков в момента най-важното е да се окаже първа помощ на пострадалите.

24 юни е обявен за Ден на траур в Севастопол.

Междувременно говорителката на Министерството на външните работи Мария Захарова заяви, че ООН трябва да осъди терористичния атентат, извършен от Киев в кримския град.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Москва: Най-вече Вашингтон носи отговорност за ракетната атака по Севастопол | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!