Не трябва да превключвате автоматичната трансмисия на неутрална предавка по време на движение

Базови съвети от специалисти

Радослав Славчев
Автор във Fakti.bg

Неутралната предавка в автоматичната скоростна кутия е вид предпазител, който предпазва водача от случайно превключване между директна и задна предавки. В класическите трансмисии се активира механична защита, предотвратяваща повреда на автоматичната скоростна кутия.

В по-модерните автоматици, които прилагат режима на управление Shift by Wire, вече не е възможно да се превключи между задна и предна скорости. Водачите трябва да знаят, че използването на неутрална предавка е предвидено единствено за теглене на превозно средство на кратки разстояния или в случай на авария.

В никакъв друг случай не трябва да превключвате трансмисията на неутрална позиция, като това е абсолютно непрепоръчително при спиране. Мнозина си мислят, че така предпазват трансмисията и икономисват гориво, но това не е така. Тази манипулация не влияе върху износването на агрегата и не пести бензин, заключават експертите.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Не трябва да превключвате автоматичната трансмисия на неутрална предавка по време на движение ᐉ Новини от Fakti.bg - Технологии | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!