Край на единственото безплатно нещо в магазина. Нова такса надува сметката (СНИМКА)

Новини Стандарт

Тя обаче не е официално обявена

Край на единственото безплатно нещо в магазините! След въвеждането на допълнителна такса, тоест данък за използването на кутия за храна за вкъщи, идва края и на тънките безплатни пликчета.

В тях слагаме какво ли не – от плодове и зеленчуци до съвсем леки и дребни продукти, които да занесем на ръка до вкъщи. В тях слагаме и препаратите за пране и почистване, за да са отделно от храната в плика с общия пазар за дома.

Не е ясно как мярката ще ограничи използването на пликчета при положение, че ако слагаме продуктите в общия плик те ще се смесят и, както казахме, сапун и белина ще са до хляба и сиренето.

Друг проблем е и пренасянето на продуктите от стелажите и щандовете до касите на супермаркетите и магазините. Освен, ако не пазаруваме в шепи.

Една от известните у нас търговски вериги тихомълком въведе нова такса „найлон“. В магазините на голяма верига вече събират по 5 стотинки за най-тънките пликчета, в които слагаме насипните стоки – плодове, зеленчуци, ядки и др. Клиентите по никакъв начин не са уведомени за нововъведението.

Само ако човек се загледа в касовата бележка, ще открие, че под картофите или под прасковите се мъдрят някакви 0.05 лв. –  в някои от магазините от веригата на касовия бон се изписва само „найлонов плик“, в други има повече конкретика – стотинките са за „HDPE плик 21х12х42 см“.

Съкращението HDPE се отнася за полиетиленовите пликове, които се използват за опаковане на насипни стоки и разфасовки, предаде safenews.bg.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Край на единственото безплатно нещо в магазина. Нова такса надува сметката (СНИМКА) - Общество — Новини Стандарт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!