Има изтичане на силно радиоактивна вода от 6 -и блок на АЕЦ Козлодуй! От Централата мълчат

Би Нюз

Информацията за изтичането на радиация се разпростира по вътрешни канали от ядрената централа, докато ръководството и от МЕ мълчат. Има и опасност за здравето на аварийните екипи и работниците. АЕЦ от последните години е като черна кутия, в която всичко влиза, но нищо не излиза. Въпросът е има ли опасност за населението на България и има ли връзка аварията със смяната на ядреното гориво на блока, който две седмици преди зареден за първи път с горивото на канадската фирма Увстингхаус. Десетилетия досега блокът работеше с руско гориво.
По темата писа тази вечер жураналистът от Бърд Димитър Стоянов, който приписва аварията на човешка грешка.

Ето какво написа Стоянов:

“Преди четири дни в спрения за авариен ремонт шести блок на „АЕЦ Козлодуй“ е възникнал инцидент с трети парогенератор, като е допуснато изтичането на десетки куб. метра силно радиоактивна вода от първи контур на реактора, вследствие на което е залят реактора, парогенератора, оборудването, кабели и т. н., които са под тях. В момента персоналът „почиства“ замърсените повърхности и получава огромни дози радиация. На всичко отгоре излятата радиоактивна вода съдържа борна киселина, която допълнително създава предпоставки за корозия и увреждане на оборудването. На отправени многобройни запитвания до „АЕЦ Козлодуй“ за инцидента, АЕЦ отрича, а Агенцията за ядрено регулиране мълчи, въпреки че е уведомена от АЕЦ. Няма място за паника, няма непосредствена заплаха за гражданите. Проблемът е, че ситуацията с парогенератора е рецедив – човешка грешка.

Сайтът Актуално също получил вътрешна информация, че в ядрената ни централа е имало непредвидено изтичане на радиоактивна вода – от два независими източника. А в предаването „Денят On Air“ ядреният ни експерт проф. Георги Касчиев говори по темата.
Касчиев обясни следното – става въпрос за ремонта на VI-ти блок на АЕЦ Козлодуй, на парогенератора (трети парогенератор): „За мен пример за това като няма кой да поема отговорност и да взема трудни решения как всичко се провлачва с годините. Там общо взето от няколко години е известно, че в този парогенератор има една област, където най-вероятно топлообменните тръбички (бел. ред. – те са миниатюрни, 16 мм в диаметър) не са правилно уплътнени към към колектора, от който тече горещата радиоактивна вода и нагрява останалата, и техните опити да доставят нови сонди за вихровотоков контрол, с които да проверяват, не водят до никакъв успех. Напротив, едни прости тестове с налягане показват, че тече от тия тръбички. Решението, което аз бих взел – удрям с юмрук по масата и казвам: „Затапваме всички тръбички в тази област, което е допустимо. Има такъв резерв. Няма от какво да се боим, но няма кой да го вземе това решение“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Извънредно! Има изтичане на силно радиоактивна вода от 6 -и блок на АЕЦ Козлодуй! От Централата мълчат - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!