ТЪЖНА ВЕСТ: Почина една от най-обичаните народни певици на Добруджа

АВТОР:  ИВАЙЛО АТАНАСОВ

На 92-годиина възраст днес почина голямата и обичана добруджанска певица Добра Савова.

Тя е родена в крушарското село Коритен на 22 април 1932 г. Още от малка пее заучените от майка й и от по-големите си сестри и братя песни. Талантът ѝ е забелязан на фестивал на художествената самодейност в Добрич през 1950 година и Савова е поканена за записи в Радио Варна.

През 1952 г. Добра Савова прави първите си записи в Радио Варна. Следват записи и за “Балкантон“, БНР и БНТ. Става солистка на Фолклорен ансамбъл “Варна“, с който има изпълнения на множество фолклорни събори, фестивали и концерти.

Репертоарът на Добра Савова е от добруджанската фолклорна област и предимно от родното ѝ село Коритен. Той включва над 500 песни, сред които най-популярни са “Есен се заесенява“, “Добруджо, юнашка Добруджо“, “Проводил Кольо за Рада“, “Калино, Малино“, “Залюбих, мамо, Еленка“, “Че кой ма дявол караше“.

Добра Савова е носителка на множество награди от събори и надпявания и наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци в България. Наричана е едно от златните гърла на Североизточна България, наред с певиците Верка Сидерова, Ева Георгиева, Калинка Вълчева и Соня Кънчева.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ТЪЖНА ВЕСТ: Почина една от най-обичаните народни певици на Добруджа - Информационна агенция ПИК

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!