Тези, които докараха пенсионерите до дъното на ада, пак ще ни управляват

Акад. д-р Ганчо Попов, ректор на Университет – трета възраст

Най-дълго работим, имаме най-ниски заплати и най-кратко живеем. Тъжно, болно и обидно, но това показват цифрите, а пред цифрите и боговете мълчат! България е на едно от първите места в ЕС по средна продължителност на работната седмица. При средна продължителност на работната седмица в ЕС за 2023 г. от 36 часа в България е с 39 часа. Най-ниска е работната седмица в Нидерландия – 32 часа, в Австрия – 33, в Германия – 34, и т. н. Оказва се, че колкото работната седмица е по-ниска в едни държави, работещите и пенсионерите на тези страни имат по-висок стандарт на живот. Това се потвърждава от факта, че у нас минималната заплата и пенсия са 477 и 270 евро, а във Франция например са съответно 1539 и 1200 евро.

Тук заслужава внимание и фактът, че един от основните фактори за високия стандарт на живот и високите минимални заплати и пенсии в страните, дадени за пример, са нормите на облагане на преките данъци на бизнеса. Обърнете внимание – те са от 5 до 10 пъти по-високи от тези у нас. Така у нас данък дивиденти е 5%, докато в Люксембург е 50%. Подоходният и корпоративният данък у нас са 10%, докато в ЕС подоходният данък е до 55%, а корпоративният е до 48. И в резултат на тази норма на преки данъци ние сме не със световен, а с космически рекорд между 10% бедни и богати. По Евростат тази разлика за ЕС е 5,5 пъти, а у нас 15 пъти.

На другия полюс са високите косвени данъци, акцизите и ДДС, на горивата и храните, които купуваме ежедневно. По думите на министър Масларова с косвените данъци се формират 70% от бюджета на страната. А от бюджета се плаща ежегодната вноска в ЕС и от бюджета са дават парите за помощите за войната в Украйна. От казаното дотук следва и изводът, че заплатите и пенсиите у нас са най-ниски в ЕС не поради липса на средства, а защото с политическо решение не се въвеждат европейски норми на преки данъци, при което бедните стават все по-бедни и богатите все по-богати. И в резултат на политиката на ниски преки данъци по информация на БНБ у нас в най-бедната страна само за над 20 години имаме двама милиардери, над 140 милионери.

На другия полюс са към 1 милион бедни работещи и към милион с минимална пенсия под прага на бедност.

И логичен резултат от най-дългата работна седмица, най-ниските работна заплата и пенсия е, че България е и със световен рекорд и за най-висока смъртност, и с рекорд за най-кратък живот в ЕС от 71,4 години. В богатите страни в ЕС продължителността на живота е към 84 години.

Ние, българите, живеем 13 години по-малко от водещите страни в ЕС. Логично е да се приеме, че това е и заради факта, че цените на основните хранителни продукти у нас са по-високи например от тези във Франция и Германия. А лекарствата и медицинската помощ за към 50% от пенсионерите са недостъпни, докато за социално осигурените в ЕС са абсолютно безплатни. И то при пет пъти по-ниски минимални заплати и пенсии у нас.

За съжаление, и след изборите за 50-ото Народно събрание негласуването на основната част от избирателите нареди същите послушковци, които ни докараха до дъното на ада, пак да определят съдбата на пенсионери, бедни работещи, на „99,99 процента балъци“ от населението на страната. Но ако не днес, утре ще настъпят промени, защото и бедността има граници на поносимост и търпимост.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Тези, които докараха пенсионерите до дъното на ада, пак ще ни управляват - Retro.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!