Пълчища змии налазиха парковете

Автор: Гита Манолова, Светлана Василева, Даниела Фархи, Труд

Смок изпълзя на детска площадка в градския парк на Девня.

Нашествие от студенокръвните в горещините

Ухапването е най-опасно за деца и много възрастни хора

Отровен екземпляр прати жена в реанимацията

По градските улици и градинки изкачат неочаквано змийчета, напечени от жегата. Стряскат с бързината си, а съскането им държи настрана минаващи покрай храсти и високи треви. Животинките пъплят и по детски площадки, а вече двама души са ухапаните в страната.

Безобидна змия клъцна младеж на Витоша, улисан в игра с нея, съобщиха от ПСС.

Посред нощ пък пепелянка ухапа 20-годишната Снежана Лазарова от Кресна. Тя бе настанена в реанимацията на МБАЛ-Благоевград, животът є е вън от опасност, съобщи кореспондентът ни за региона Светлана Василева.

 Жената е била ухапана в района на подлеза на жп гарата в Кресна.

Тя била тръгнала да търси мляко за детето си. В тъмното не е видяла змията и я настъпила. Ухапването е под глезена.
Пострадалата и няколко ромски фамилии обитават бараки в района на гарата, където е обрасло с висока трева. От общината съобщиха, че са поръчали препарати, които отблъскват влечуги и ще пръскат навсякъде в града.

От змии са пропищели и в Благоевград, Дупница и Кюстендил. Общините пръскат срещу влечуги. Предупреждават хората да затварят прозорци и врати, за да не се вмъкне някоя вътре.

Змийско нашествие има и във Варна, съобщи кореспондентът ни за региона Даниела Фархи.

Сигнали за влечуги валят от вилните зони и кв. “Бриз”.

Забелязвани са и в Морската градина, въпреки че зелените площи редовно се косят. Преди седмица малък смок се мушна в салон за красота в центъра и стресира клиентките и персонала.

Заради зачестяващите сигнали, от общината планират отново да наемат змиеловец, какъвто Варна имаше до миналата година. Специалистът Боян Благоев и сега се отзовава на повиквания. По думите му, в града шетат смокове, които не са отровни, но при ухапване хората задължително трябва да си бият инжекция против тетанус, тъй като змиите ядат мишки и плъхове и може да пренесат зарази.

Влечуги стреснаха и неколцина посетители на диви плажове край града.

Сигнали за змии през последните дни подават и жители на Девня. В един от случаите смок е бил забелязан на детска площадка в градския парк.

РЗИ с инструкции и предупреждения

По ухапването може да познаете каква е била

Отровата на пепелянката атакува преди всичко кръвообращението

РЗИ: Нараняването от неотровни змии минава без последици.

Различаването на ухапванията от неотровни змии от тези на отровните може лесно да стане по белезите, оставени от зъбите на животното. Това обясняват в сайта си от столичната РЗИ.

При пепелянката, най-често срещаната у нас отровна змия, остават две добре различими дупчици от двата по-едри отровни зъба.

При ухапване от смок се образуват две успоредни полудъги от малки и разположени по-гъсто дупчици. Тези белези стават добре видими при притискане на ухапаното място, при което от раничките избиват дребни капчици кръв.

Водните змии често се срещат в населените места в близост до домовете на хората, поради факта, че търсят храна - най-вече мишевидни гризачи - мишки и плъхове. Имат различни приспособления за защита - правят се на мъртви, отделят кръв от устата си, или секрет с неприятна миризма, поясняват още от здравната инспекция. Обясняват предстоящото нападение на отровните змии в следните фази: съскане, издуване на тялото, S-образно нагъване и повдигане на предната част от тялото, при младите екземпляри се наблюдават и потрепващи движения с опашката.

Отровата на пепелянката атакува преди всичко кръвообращението, кръвта, кръвните елементи и тъканите в близост до мястото на ухапване. То е болезнено, отекло и възпалено. При по-тежки случаи се наблюдават температура, повтарящо се повръщане, стомашни колики. Спадането на кръвното налягане може да доведе до опасен колапс на кръвообращението, предупреждават още от РЗИ и препоръчват незабавна лекарска помощ.

Доц. д-р Георги Попгеоргиев, херпетолог, пред “Труд news”: Те имат проблем с нас, не ние с тях

Най-голям проблем, свързан със змиите е фобията към тях. Тя се поражда още в ранна детска възраст. Родителите казват на децата си “Не ходи там, има змия!”.

Така се внушава колко са лоши и опасни тези същества. Насадената фобия води до паникьосване при среща с тях. Потърпевши в случая са не хората, а змиите. В повечето пъти навлизаме в тяхната среда и това води именно до неприятната ситуация. Сега вероятността да ги срещнем е голяма.

През годините в България има само един официален случай на загинал човек от ухапване. А всеки ден загиват хора при катастрофи, но като се качим в колата не се страхуваме дали ще слезем живи. Възможността да загубим живота си при катастрофа е далеч по-застрашителна от това да ни ухапе змия. Всъщност те имат проблем с нас, не ние с тях.

Най-важното нещо е, дори ако бъде ухапан човек, да не прави самолечение. Незабавно да потърси медицинска помощ.

Емилия Вачева, зоолог, пред “Труд news”: Голямата грешка е да посегнем да я убием

При среща със змия голямата грешка е да посегнем да я убием. Най-добрият вариант за двете страни е да оставят животното да си тръгне. Почти никакъв шанс няма то да ни нападне. Това е възможно единствено, ако е приклещено в тясно пространство. Тогава може да се опита да се защити, което е съвсем нормално поведение. Безпричинно нападение над хора няма, в това число и от отровни змии.

Аз съм запозната с много случаи на ухапани хора. Всичките са резултат от опит да заловят влечугото. За да има случайно ухапване, човек трябва да е бил много невнимателен, да ходи във висока трева със сандали например. На диво място трябва да се оглеждаме, да сме с високи планински обувки, дълъг панталон. В градска среда ги има в парковете, често ми звънят за забелязани змии. Пепелянката и усойницата са опасните у нас. В парковете се срещат смоци, водни змии, които са абсолютно безобидни.

За последните десетилетия няма смъртни случаи. Ежегодно има немалко ухапани, но нещата преминават като цяло без проблеми и усложнения. За здрав възрастен не е животозастрашаващо. Най-опасно е за деца, много възрастни хора и тези от рискови групи.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Пълчища змии налазиха парковете - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!