Ето го единствения възможен ход на Борисов - Радев загрява на тъча...

АВТОР:  АСЕН РАШКОВ

50-ото Народно събрание започна работа след 24-часови кански мъки по избор на председател. Оттук насетне следват консултации при Румен Радев и връчване на мандати.

Първият отива при ГЕРБ, а ходовете пред Борисов са силно лимитирани. И само един ще го спаси от трудната ситуация, в която е изпаднал.

След отказа на ИТН да подкрепи кабинет с първия мандат, ГЕРБ може или да го върне неизпълнен, или да опита да направи правителство на малцинството. Първото е бягство от отговорност и ще нанесе щети на партията. Второто, ако Борисов отиде и лично вземе мандата от Радев, е демонстрация на държавническо поведение и ще консолидира партията.

По време на предизборните изяви на ГЕРБ в страната най-силно се чуваха аплодисменти, когато някой казваше, че Борисов трябва да бъде отново министър-председател. Мнозинството от избирателите му са на това мнение. Честно и достойно би било лидерът на партията победител да отиде при президента и да вземе мандата.

А след като вече е получил отказ от останалите парламентарни партии (без ДПС) за участие в преговори, да направи правителство на малцинството с ярки политически фигури. Без министри на ДПС, без т. нар. "експерти от служебния кабинет". Застава Борисов отпред и нарежда до себе си Добрев, Горанов, Сачева, Петкова, Маринов, Захариева. Ако кабинетът мине в зала, Борисов го чакат тежки дни за стабилизиране на България. Ако не мине - с чиста съвест отива на избори. А електоратът му ще отчете направените усилия и държавническата постъпка.

Напрежението около Борисов расте и заради загряващия на тъча Румен Радев. Избори наесен дават чудесната възможност на Радев да хвърли оставка като президент, да излезе на политическата сцена и да отнесе всички останали партии.

Ако държавният глава има смелостта да остави удобното кресло на "Дондуков" 2 и да участва с лицето си в битката за Народно събрание, резултатите му ще са близки до това да има пълно мнозинство. Или да има нужда от малък партньор като БСП или ИТН.

Провали ли се Народното събрание с излъчването на редовно правителство, пред Радев се отваря уникален хоризонт. С подкрепата на олигарсите, които има зад себе си, с обезверения народ, който отчаяно търси алтернатива и за това не ходи да гласува, президентът ще получи цялата власт в държавата. При все че на "Дондуков" 2 остава вярната и послушна Илияна Йотова.

Горещите въпроси, които следва да намерят своя отговор в следващите дни, са три:

1. Ще минимизира ли Борисов щетите за ГЕРБ, като излъчи правителство на малцинството и себе си за премиер?

2. Ще проявят ли другите партии чувство за самосъхранение, като подкрепят такова правителство?

3. Ще излезе ли Радев на сцената при нови предсрочни избори - сценарият вече го е написал, но има ли смелостта да го направи?

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Ето го единствения възможен ход на Борисов - Радев загрява на тъча... - Информационна агенция ПИК

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!