Bild: Русия хвърли за първи път адската бомба ФАБ-3000 върху цел в Украйна

"И това не е всичко. В складовете на МО чакат чудовищните FAB-5000 и FAB-9000. Нашите далечни бомбардировачи Ту-22М3 са напълно способни да ги вдигнат във въздуха", пише военният кореспондент Александър Коц

Руските военни разпространиха в интернет информация, за която се твърди, че е моментът на използване на тритонна бомба ФАБ-3000 М-54 с универсален модул за планиране и коригиране, пише анализаторът на Bild Юлиан Рьопке, цитиран от "Фокус".

Руският канал в Telegram Fighterbomber публикува видеозапис на хвърлянето на такава бомба върху село Липци в Харковска област. Според канала това е първото бойно използване на бомба от такъв калибър с УМПК в историята на човечеството.

"Референтният радиус на непосредственото разрушение при ФАБ-3000 е 230 метра, а фрагментите запазват убийствената си сила на разстояние 1240 метра", пише Fighterbomber.

Експертът по анализ на отворени данни Юлиан Рьопке твърди, че тази въздушна бомба е ударила сградата на "Новата поща" в селото.

"3-тонната бомба (с 1,2-тонна бойна глава) е паднала на 15 метра от сградата, но въпреки това е причинила сериозни щети", пише Ропке.

"Комсомолская правда" също коментира дебюта на авиационната бомба FAB-3000 M-54 (фугасна авиационна бомба), оборудвана с универсален модул за планиране и коригиране (UMPC).

Видеото показва как супер тежкият „чугун“ се удря в края на многоетажна сграда в Липци, срутвайки част от нея. Историята мълчи в какво морално и психологическо състояние са останали украинските военнослужещи, наблюдавали на живо това попадение, коментира вестникът.

"Планиращите FAB днес остават най-ефективното оръжие на руските въоръжени сили за удари по украински укрепени райони. ФАБ-250, ФАБ-500 и ФАБ-1500 (цифрите показват теглото на „продукта“) изиграха основна роля в нападението над Авдеевка. Наблюдавах резултатите от тяхното използване, когато експлозия хвърли парче железопътна релса на 300 метра в градината на частна къща. Не бих искал да бъда от страната на „получаването“. Сигурна смърт", коментира авторът - военният кореспондент Александър Коц.

"FAB-3000 дава възможност на нашата авиация да поразява врага с още по-голяма сила. Без съмнение имаме много от тези бомби, останали от съветско време. По своето действие те далеч изпреварват всичко, с което украинските въоръжени сили разполагат. В "Азовстал" например изравняваха със земята цели цехове. И сега тази „субербомба“ има крила. С тяхна помощ тя може да бъде изстреляна на няколко десетки километра, без да застрашава самолета-носител", уточнява военният кореспондент.

"И това не е всичко. В складовете на Министерството на отбраната чакат чудовищните FAB-5000 и FAB-9000. Нашите далечни бомбардировачи Ту-22М3 са напълно способни да ги вдигнат във въздуха", заключава Александър Коц.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Bild: Русия хвърли за първи път адската бомба ФАБ-3000 върху цел в Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!