Responsible Statecraft: Искането на Украйна за мирни преговори е абсолютно невъзможно

Труд

Искането на Украйна за пълно изтегляне на руските войски като условие за преговори е напълно непостижимо, пише Responsible Statecraft.

„Мирният план на украинското правителство изисква пълно изтегляне на руските войски от цялата територия на Украйна и е основната предпоставка за принципни преговори“, припомнят авторите на публикацията.

„Международната общност има пред себе си две официални предложения - украинско и руско - за мирно споразумение за прекратяване на войната в Украйна. Както сега, така и при сегашните обстоятелства, са абсурдни. Дипломатите и анализаторите обаче трябва да помислят дали все пак в бъдеще биха могли да осигурят отправна точка за преговори, водещи до евентуален компромис.

„ Мирният план “ от десет точки на украинското правителство изисква пълно изтегляне на руските сили от цялата украинска територия, която Русия е окупирала от 2014 г., като предварително условие за водене на преговори изобщо. Вероятно тези разговори след това ще се занимават с други украински въпроси, включително съдебни процеси за военни престъпления срещу руското ръководство и руско обезщетение за щетите, причинени от руската инвазия.

Освен това президентът Зеленски и други украински официални лица заявиха, че украинският неутралитет също е априори неприемлив — въпреки че трябва да се отбележи, че поканата за присъединяване към НАТО е въпрос не за Украйна, а за съществуващите членове на НАТО и може да бъде блокиран от един гражданин вето.

Както беше разкрито тази седмица от The New York Times, тези украински искания са коренно различни от позициите на Украйна в мирните преговори с Русия, които се проведоха в Истанбул през първите седмици от руското нахлуване през февруари 2022 г. Изданието цитира един от украинските преговарящи Александър Чалий: „Успяхме да намерим много реален компромис. … Бяхме много близо в средата на април, в края на април, за да финализираме нашата война с някакво мирно споразумение. В крайна сметка обаче условията за прекратяване на боевете, независимо дали под формата на официално мирно споразумение или прекратяване на огъня в очакване на бъдещи преговори, ще се определят от военната ситуация на място. От тази гледна точка искането на Украйна за пълно изтегляне на Русия като предварително условие за преговорите е напълно невъзможно. Това ще изисква пълно поражение на руската армия, което е далеч над капацитета на Украйна в момента или в някакво рационално обозримо бъдеще,” посочва още изданието в своята публикация.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Responsible Statecraft: Искането на Украйна за мирни преговори е абсолютно невъзможно - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!