Путин: Западът ще смени Зеленски в първото полугодие на 2025 година

Снимка: Athit Perawongmetha/Pool Photo via AP/БТА | Днес.dir.bg

От Ханой руският президент предупреди Сеул да не снабдява с оръжие Киев, тъй като Москва ще отговори по болезнен начин

Путин заяви, че Западът възнамерява да смени с друг президента на Украйна Володимир Зеленски в първата половина на 2025 г. и че замяната му ще бъде продиктувана от неговите непопулярни решения, съобщава ТАСС.

Руският президент направи коментара по време на пресконференция в Ханой в рамките на посещението си във Виетнам.

"Всички непопулярни решения ще бъдат приписани на него /б.р. - Зеленски/, включително намаляването на наборната възраст, и това е всичко. Тогава ще бъде сменен. Мисля, че ще бъде някъде през първата половина на следващата година.", прогнозира Путин.

Той припомни решението на украинския Конституционен съд от 2015 г., че пълномощията на президента траят пет години и те вече са изтекли

Путин предупреди още, че съюзникът на САЩ - Южна Корея, ще направи "голяма грешка", ако реши да достави оръжие на Украйна, и добави, че Москва ще отговори на подобно действие по начин, болезнен за Сеул, съобщава БТА.

"Колкото до доставката на смъртоносно оръжие в зоната на бойните действия в Украйна, това ще бъде много голяма грешка", каза той. "Надявам се това да не се случва. Но ако все пак се случи, ние ще вземем съответните решения, които най-вероятно няма да се харесат на сегашното ръководство на Южна Корея."

Путин отправи предупреждението в отговор на разпространена по-рано днес от южнокорейската осведомителна агенция Йонхап новина, че след срещата ден по-рано между руския президент и севернокорейския ръководител Ким Чен-ун ден по-рано, Сеул ще обмисли възможността да снабди Киев с оръжие, отбелязва Ройтерс.

Той посочи, че Южна Корея няма от какво да се притеснява, що се отнася до пакта между Москва и Пхенян.

"Южна Корея няма от какво да се бои, тъй като клаузата за военна помощ в договора, който сключихме, се задейства само в случай на агресия срещу една от страните по него. Доколкото ми е известно, Южна Корея не планира агресия срещу Северна Корея", каза руският президент пред представителите на медиите.

Руският лидер направи изказването си пред журналистите в края на двудневната си обиколка в Азия. Ден по-рано той имаше разговори в Северна Корея.

В изявлението си пред журналистите във Виетнам Путин спомена, че не изключва Русия да достави на Северна Корея високоточни оръжия по силата на сключения между тях пакт за взаимна отбрана, съобщи агенция Интерфакс.

Москва и Ханой подписаха споразумения по въпроси, включващи енергетиката, подчертавайки насочването на интересите на Москва към Азия, след като Западът наложи санкции на Русия заради конфликта в Украйна.

"Твърдо сме решени да задълбочим всеобхватното стратегическо партньорство с Виетнам, което остава сред приоритетите на руската външна политика", заяви Путин, цитиран от руски медии.

Руската държавна новинарска агенция ТАСС отбеляза, че двете страни имат общ интерес от "развитието на надеждна архитектура за сигурност" в региона, основана на неизползването на сила и мирното разрешаване на спорове, без място за "затворени военно-политически блокове", позовавайки се на думите на руския президент.

На пресконференция в края на посещението си във Виетнам Путин обвини военния алианс НАТО, че създава заплаха за сигурността на Русия в Азия, съобщи ТАСС.

Вашингтон веднага реагира на отправената закана на Путин към Сеул.

Изразената от руския президент Владимир Путин възможност, че Русия може да достави на Северна Корея оръжия след подписването на отбранителен пакт с Пхенян, са "невероятно обезпокоителни", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това е изключително обезпокоително", каза Милър на брифинг, когато беше попитан за споменатите от Путин възможни доставки на оръжие за Северна Корея.

"Това, разбира се, ще дестабилизира Корейския полуостров и потенциално... в зависимост от вида на оръжията, които предоставят, може да наруши резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които Русия е подкрепила.", коментира говорителят на Белия дом.

В същото време направи извода, че нуждата на Русия от такава чуждестранна помощ е признак на отчаяние, като визира подписания договор със Северна Корея, където Путин беше на посещение преди да отиде във Виетнам.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Путин: Западът ще смени Зеленски в първото полугодие на 2025 година | Днес.dir.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!