Защо всички новородени бебетата имат сини очи?

Автор
Елена Ангелова, woman.bg

Повечето бебета се раждат със светлосини или сиви очи. Това се случва така, защото в ириса на новороденото липсва пигмента меланин.

До шестия месец обаче меланинът ще започне да се натрупва, променяйки оттенъка на очите на децата.

Истина ли е, че всички бебета се раждат със сини очи?

Европейските бебета всъщност масово се раждат с този синкаво-сив оттенък на ириса. Но мургавите бебета най-често се раждат с кафяви или тъмни очи. Всичко е заради пигмента меланин. Колкото по-високо е съдържанието му в тъканите, толкова по-тъмен ще бъде оттенъкът на ириса.

При бебетата със светла кожа съдържанието на меланин е незначително. Следователно очите им първоначално ще са светли. След това пигментът започва да се натрупва в тъканите. До шест месеца очите променят цвета си: стават кафяви, зелени или сиви. В редки случаи оттенъкът им си остава син. Очите на децата придобиват окончателния си цвят за цял живот до 2-3 години.

За всичко е виновна генетиката

Нивото на меланин в тялото на детето се определя от наследствеността. Гените, отговорни за определени негови характеристики (структура на косата, цвят на очите, височина), се разделят на доминиращи и рецесивни. Първите най-често потискат вторите. По този начин тъмният цвят на очите е доминантна черта, а светлият цвят на очите е рецесивен. Тоест, ако бащата има кафяви очи, а майката има светли очи, тогава детето им е много вероятно да бъде с кафяви очи. Комбинацията от други цветове на ириса работи по същия начин.

Особености на детското зрение

И така повечето новородени са със сини или светлосиви очи. Когато меланинът започне да се натрупва в ириса им, той придобива различен нюанс. С течение на времето бебето ще промени не само цвета на очите си, но и зрителната си острота. През първите две седмици от живота си детето вижда само светли и замъглени петна. След това започва да различава отделни предмети, които се намират на разстояние 20 сантиметра от него. То се опитва да задържи погледа си върху тях.

До третия месец бебето уверено фиксира поглед върху предметите. То различава лицето на майка си и започва да следи движението на предметите. Неговото инфантилно „кривогледство“ изчезва.

На шест месеца детето вече може да различава цветовете, да разпознава прости фигури и да забелязва далечни предмети.

Едногодишното бебе може да разглежда картинки в детски книжки. Формирането на визията му ще продължи до три години.

До тази възраст цветът на очите на детето ще придобие окончателния си нюанс.

Източник: colicrocodile.ru

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Защо всички новородени бебетата имат сини очи? Мисия бебе - woman.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!