Какво да правим ако ни ухапе змия

Снимка Pixabay, Petel.bg

След два случая на ухапвания – край Кресна и на Витоша в София – припомняме какво да правим ако ни ухапе змия, предава БТВ.

Ухапванията от змия могат да бъдат много опасни, особено когато влечугото е от отровен вид. В България отровните видове са 6 – пепелянка, усойница, остромуцунеста усойница, каменарка, котешка змия и вдлъбнаточелият смок. При последните две отровните зъби се намират навътре в устата и с тях могат да ухапят само дребни животни като гущери, които са основната храната на тези два вида.

Някои от неотровните змии у нас са змия-червейница, пясъчна боа (пясъчница, турска боа), голям стрелец, тънък стрелец (стрелушка), черноврата стрелушка, смок-мишкар, ивичест смок (кощерица) и пъстър смок (последните два се смятат за подвидове на един и същи вид), леопардов смок, медянка, жълтоуха водна змия и сива водна змия.

Отровните змии имат модифицирани слюнчени жлези. Отровата е форма на слюнка и вероятно се е развила, за да помогне на влечугото да смила храната. Някои отрови са по-токсични от други и могат да бъдат полезни при убиване на плячка.

По време на отравяне, отровата преминава от отровната жлеза през канал в зъбите на змията и накрая в нейната плячка. Змийската отрова се състои от вещества, които имат различни ефекти.

Цялата статия ТУК!

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Petel.bg - новини - Какво да правим ако ни ухапе змия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!