Държава от НАТО обяви готовност да изпрати войници в Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Мария Атанасова
Автор във Fakti.bg

Има страни, които искат Украйна да спечели, но не искат Русия да загуби, каза Анели Колк

Професор Джефри Сакс: Виждаме, че Украйна се превръща в европейския Афганистан (ВИДЕО)

За нас изпращането на войници в Украйна не е червена линия. Готови сме да го обсъдим. Това заяви посланичката на Естония в Киев Анели Колк пред rbc.ua.

Естония, която като България е членка на НАТО от 2004 година, знае, че ако Украйна загуби войната срещу руския агресор, тя може да е следващата мишена на военнопрестъпника Владимир Путин.

„Казахме, че сме готови да го обсъдим (изпращането на естонски войски в Украйна). За нас това не е червена линия. Ние се надяваме на обща позиция от страна на НАТО и на Европейския съюз... Нашите ръководители, имам предвид, особено Министерството на отбраната, те го обсъждат и наскоро казаха, че за нас няма невъзможни неща. И ние обучавахме украински инструктори сега на наша земя“, заяви дипломатът.

Естония е сред страните, които подкрепят Киев най-много след инвазията на армията на Путин. Има няколко причини за това, посочи Анели Колк: общият исторически опит от съветската окупация и потенциалната опасност от Руската федерация, както и осъзнаването на естонците, че в Украйна в момента се решава съдбата не само на украинската държава, но и бъдещето на целия демократичен свят.

Естония е на първо място в света по обем на помощта за Украйна спрямо БВП на страната. Попитана как балтийската държава е направила това, посланичката отговори: „От самото начало, още през 2014 г. и още повече през 2022 г., естонското общество отлично разбираше, че залогът е огромен, че ще бъде решена архитектурата на сигурността на Европа, на целия демократичен свят. И затова започнахме активно да насърчаваме помощта за Украйна в Европейския съюз и ООН“.

Естония наскоро прие закон за конфискация на руски активи. По този начин тя иска да даде пример и на другите страни, че виновниците в крайна сметка трябва да си платят. „Това също е една от областите, в които Естония отново стана пионер. Ние първи започнахме да говорим в ЕС и света за това, че трябва да използваме замразените активи на агресора, за да възстановим Украйна и да компенсираме щетите, защото вярваме в Украйна и нейната победа. Някой ден тя ще дойде. И след това, разбира се, виновните ще бъдат съдени и ще трябва да си платят“, каза Анели Колк.

„Когато погледнете историята на Руската федерация след разпадането на Съветския съюз, те отказаха и пренебрегнаха всички споразумения, от които бяха част“, заяви дипломатът, коментирайки възможността да се водят преговори с режима на Владимир Путин.

„Има страни, които искат Украйна да спечели, но не искат Русия да загуби. Това са предимно страни, които имат широки икономически връзки с Руската федерация. И те не си представят, че Русия ще загуби, защото тогава тяхната икономика ще загуби много. Но и това се променя. Войната продължава и тези страни виждат, че Русия вече не е надежден партньор“, заяви естонската посланичка в Киев.

„Важна е не само пълната победа на Украйна, но и поражението на Русия. Това е и втората цел. Те трябва да разберат, че агресията не се отплаща и че наистина ще я усещат много години напред“, каза още Анели Колк.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Държава от НАТО обяви готовност да изпрати войници в Украйна ᐉ Новини от Fakti.bg - Свят | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!