Отлага се плащането на зъбни протези от касата

Retro.bg

Плащането на зъбни протези от Здравната каса се отлага. То трябваше да започне от 1 май, но остава за август.

Причината е, че Зъболекарският съюз и касата не могат да се разберат как да се регламентира предписването на протезите и доплащането за тях от пациента.

В бюджета за тази година са планирани 3 милиона лева за изработката на изделията, но засега е под въпрос дали ще бъдат похарчени за това, съобщава Би Ти Ви.

Сега касата плаща на зъболекарите дейности по възстановяване на функцията на дъвкателния апарат и контролните прегледи. Сумата е 287 лева, а пациентът не доплаща. Плаща изработването на протезата. Предвиждаше се касата да поеме част от стойността, а пациентът да доплати разликата.

Йорданка е със зъбни протези от 20 години. За последните е платила 600 лева. „Пети чифт протези сменям, предстои ми шести. Всичко това сама си го плащам. Събирам си парички, за да мога да си ги направя“, обясни жената.

От касата поясняват, че са подготвили предложение как да заработи промяната. Започват и нови преговори, включително за цената на протезите. От Асоциацията на зъботехниците казват, че приемливата е поне 250 лева.

Предстои да се реши каква част от цената ще поеме касата и каква ще остане за доплащане от пациента. Новите преговори между НЗОК и Зъболекарския съюз трябва да приключат до 1 юли.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Отлага се плащането на зъбни протези от касата - Retro.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!