Авария, фотоволтаици или американски уран спря 6-и блок?

Автор: Валерия Касиян, Lupa BG

Няма конспирация, в енергетиката всичко е ясно, казва енергийният експерт Явор Куюмджиев

Явор Куюмджиев 

Само ден, след като обявиха, че 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде спрян, в медиите и в социалните мрежи се появиха различни конспиративни теории, обясняващи излизането на реактора от строй.

Официалното обяснение, че това се дължи са планови превантивни ремонтни дейности, не озапти въображението на конспираторите. Според мнозина реалната причина се крие в новото американско ядрено гориво, което съвсем наскоро смени руското. Според други пък пръст в извеждането на 6-и реактор има мощното лоби на фотоволтаичните централи, които в момента бълват ток като за последно.

За да изясни казуса, Lupa.bg се обърна към енергийния експерт и бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев. „В 6-ти блок има един течащ парогенератор, който се опитват да го оправят от много време и все не успяват. Но това не се квалифицира като ядрена авария – а по-скоро като технологичен проблем.

6-и блок така или иначе октомври месец трябваше да излиза в планов ремонт – просто го извадиха по-рано, защото сега лятото има много ток, използваха ситуацията. Затова казвам, че е обратното – не са спрели блока заради слънчевите централи, а използваха слънчевите централи, за да спрат блока”, обясни Куюмджиев.

Той подчерта, че в 6-и блок не могат да сложат американското гориво, защото то като технология е старото руско гориво. А в 6-и блок има от новото руско гориво – т. нар. ТВСА-12.

„Американците не разполагат с физико-химичните данни на новото руско гориво и никой не може да рискува. Не се знае какво ще стане, ако сложат американското гориво при новото руско. Затова на тоя етап не може да стане”, коментира енергетикът.

На въпрос защо преди няколко месеца се наложи България да внася ток от Македония, при положение че страната ни дълги години беше износител на ток, Явор Куюмждиев обясни следното:

„Това са моментни състояния. Сега например изнасяме за всички околни страни – защото имаме по-голямо количество слънчева енергия. Има моменти, особено вечер, когато слънцето спре да свети – тогава цената в Македония и в Сърбия е значително по-ниска, отколкото в България. Защото те си произвеждат от въглища, без да спазват екологичните норми на ЕС. Същото важи и за Турция.

Но като цяло за първото полугодие сме на положителен баланс – 1 300 000 мегаватчаса сме на плюс.

Вече всичко е интегрирано и е въпрос на пазар и на цени. Няма конспирация, в енергетиката всичко е ясно”. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Авария, фотоволтаици или американски уран спря 6-и блок? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!