Не е за вярване: Поставен е нов умопомрачителен световен рекорд в реденето на кубчето на Рубик

kaldata.com

Робот, разработен от Mitsubishi Electric Corporation току-що постави нов световен рекорд за нареждане на кубчето на Рубик за възможно най-кратко време.

Роботът успя да направи това за едва 0,305 секунди, подобрявайки предишния рекорд от 0,38 секунди, който също беше направен от робот, разработен от Mitsubishi.

Това е миг, който не се забелязва, както можете да разберете от видеото с робота в действие по-долу. За щастие видеото включва и няколко забавени повторения на постижението, така че можете да видите какво се случва.

Новият рекордьор е роботът TOKUI Fast Accurate Synchronized motion Testing, или накратко TOKUFASTbot, наречен отчасти на името на инженера, който е отговорен основно за разработването му. Обикновено неговата работа е да помага за конструирането на двигатели.

„За да демонстрираме техническите си възможности за постигане на високоскоростни и прецизни намотки, които са от ключово значение за повишаване на производителността и ефективността на двигателите, използвани в много от нашите продукти, нашите млади инженери доброволно работиха за поставянето на световния рекорд.“

казва Юджи Йошимура, старши генерален мениджър в Mitsubishi Electriс

TOKUFASTbot е снабден с някои много полезни функции за справяне с подобен рекорд, включително алгоритъм за разпознаване на цветове (изграден с помощта на патентован изкуствен интелект) и механизъм за въртене, който позволява въртене на 90 градуса само за 0,009 секунди.

Роботите стават все по-добри в решаването на подобен тип пъзели. През 2009 година рекордът беше 1 минута и 4 секунди. Само 7 години по-късно времето за първи път падна под една минута. Напредъкът до само 0,305 секунди е безумно бърз.

Адаптирането на TOKUFASTbot за решаване на кубчето на Рубик не било лесно: отначало роботът бил твърде бърз за пластмасовата играчка. Били необходими различни настройки и усъвършенствания, за да се стигне до успешен опит за рекорд.

Ако се чудите как обикновените хора се справят с емблематичното кубче в наши дни, настоящият рекорд за решаване на кубчето на Рубик от истински човек в момента е сравнително бавен – цели 3,13 секунди.

Не се чувствайте много бавни, ако вашите собствени умения за решаването на кубчето на Рубик не са толкова впечатляващи, колкото тези. Ерно Рубик – човекът, който изобретява кубчето, на което дава името си през 1974 година се нуждае от цял месец, за да го реши за първи път.

На куба са възможни повече от 43 милиона трилиона конфигурации. Това са много възможни грешки, които могат да се направят по пътя към едно решение.

Що се отнася до инженерите на Mitsubishi Electric, след поставянето на новия рекорд те се връщат към обичайната си работа, но не се учудвайте, ако през следващите години се върнат, за да се опитат отново да подобрят рекорда.

„Ще продължим да поемаме вълнуващи предизвикателства, използвайки технологиите, които сме култивирали в областта на двигателите.“

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Не е за вярване: Поставен е нов умопомрачителен световен рекорд в реденето на кубчето на Рубик - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!