Началникът на френската армия: Конфликтът с Русия доказва, че общественото мнение трябва да се контролира

Ген. Пиер Шил (вляво), снимка: Wikimedia/Par Thibaut Cuignet

Автор: Обективно

Конфликтът между Русия и Украйна потвърди, че днешната война изисква контрол на общественото мнение, като се контролира каква информация да се предоставя на хората. Това е заключението на началника на Генералния щаб на френската армия.

В интервю за Defense News  френският генерал Пиер Шил заяви, че конфликтът в Източна Европа е „променил динамиката на бойните действия“. Той добави, че в допълнение към ключовите постижения на бойното поле – като по-широкото използване на дронове и военната адаптация на гражданските технологии – кризата е доказала, че потокът от информация трябва да бъде контролиран, „за да повлияе както на националното, така и на международното обществено мнение“.

„Армията играе решаваща роля в информационната област“, каза Шил. – „Без капацитет да убеди и да противодейства на враждебното влияние, всяко военно участие може да се провали. Появата на социалните мрежи засили тази представа и значително ускори разпространението на информация, независимо дали е вярна или невярна, като същевременно увеличи нейния обем, обхват и резонанс“.

Докато западните медии и правителства вървяха до голяма степен в крак с посланията си за Украйна, обществената подкрепа за финансиране на конфликта намаля. Проучване на Harris Poll, публикувано през февруари, показа, че  71% от американците смятат, че правителството им трябва да изиграе роля в подпомагането на преговори за край на войната между Украйна и Русия.

Шил каза, че други уроци, научени в Украйна, включват значението на наблюдението с дронове на далечни разстояния, риадоелектронната борба и използването на оръжия с по-голяма смъртност. Военните също са изправени пред по-голям натиск за защита на цели от голямо значение, като командни пунктове, в епоха, когато технологичният напредък улеснява откриването на техните местоположения.

Френската армия разположи повече от 500 войници на източния фланг на НАТО в Румъния четири дни след началото на конфликта между Русия и Украйна през февруари 2022 г., отбеляза Шил. По-късно тези сили са били разширени до над 1000 войници, включително отряд за противовъздушна отбрана и преден команден център.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Началникът на френската армия: Конфликтът с Русия доказва, че общественото мнение трябва да се контролира

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!