В наш град стават британци: Индийци ще им карат градския транспорт

Автор: БЛИЦ

"Всеки момент чакам 30 водачи от Индия", обяви управителят на фирма „Автотранс – Чолаков”

Индийци скоро ще подкарат автобусите в градския транспорт на Пловдив. Вносът на работна ръка от най-многолюдната държава в света не е екзотична приумица, а отчаян ход заради недостига на шофьори, пише Марица бг.

"Всеки момент чакам 30 водачи от Индия", обяви управителят на фирма „Автотранс – Чолаков”. Превозвачът е подписал договор със софийска фирма, която осигурява работна ръка от чужбина.

„Чакаме да се оформят документите, които трябва да се одобрят от миграционните служби и министерството, а също така да минат през проверка на ДАНС. На посредниците казахме, че искаме да назначим новите служители колкото може по-бързо”, разказа инж. Чолаков.

По неговите думи в Индия шофьорите в градския транспорт получавали три – четири пъти по-малки заплати, отколкото в Пловдив. Шефът на „Автотранс Чолаков” обаче е категоричен, че индийците ще бъдат равнопоставени с нашите водачи, само и само да дойдат.

 „Партньорите ни уверяват, че шофьорите са опитни, владеят английски език. Ще ги настаним в общежитие или в квартири”, допълни Димитър Чолаков.

Във всички транспортни фирми търсят шофьори. Превозвачи се оплакват, че нито могат да накажат недисциплинираните, нито дори да им направят забележка – веднага се заканват да напуснат. С настъпването на лятото кризата се изостря, защото искат отпуски.  

Като дефицитни кадри водачите в градските рейсове получават възнаграждения средно над 2 бона, а в някои фирми и над 3000 лева.

„Проблемът с липсата на шофьори и механици в градския и извънградски транспорт е повсеместен. Все повече фирми разчитат държавата да им позволи да си докарват работници от трети страни, много се надяват на шофьори от Индия”, коментира зам.-кметът по транспорт Савина Петкова.

Тя сподели, че е впечатлена от един кондуктор – индиец в един от градските автобуси. „Винаги е с костюм, вратовръзка, любезен, усмихнат, говори български”, сподели Савина Петкова.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: В наш град стават британци: Индийци ще им карат градския транспорт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!