Какъв е животът в американския град, наречен „тиха зона“, където телефоните, Wi-Fi и дори микровълновите са забранени

Емил Василев - kaldata.com

Повечето хора не могат да си представят да прекарат един ден без телефона си, който е постоянно залепен за ръката им. Смартфоните имат всичко, от което се нуждаем и често разчитаме на тях, за да преживеем деня.

Следим работните си срещи в календара на смартфона, използваме приложението за карти за упътване, всеки контакт или услуга, от които бихме могли да се нуждаем са на една ръка разстояние, но има един град в САЩ, където всички тези неща не се предлагат – всъщност те са незаконни.

В Грийн Банк, Западна Вирджиния живеят 143 души и там Wi-Fi и други безжични устройства са забранени.

Градчето се счита за „тиха зона“, която е напълно освободена от телефонен сигнал и радиовълни, но защо? Добре известно е, че самолетният режим е необходим при полети, за да се избегнат смущения от неща като Wi-Fi, а същата идея е актуална в Грийн Банк.

Там е разположен голям телескоп и друго научно оборудване от Националната радиоастрономическа обсерватория, така че безжичните устройства биха могли да се заядат с важния комплект, ако се използват в зоната.

Наскоро излезе и документален филм, наречен Small Town Universe, който изследва града и неговите слухове за тайните, заровени под планината. Един от зловещите слухове, които се разпространяват в града предполага, че под телескопа има тайна мрежа от ядрени бункери.

Според Daily Mail режисьорката на филма Кейти Деламаджоре казва:

„Уникалният, откъснат от света начин на живот на града веднага привлече вниманието ми. Още по-интригуващо беше, че учените използват телескопа „Грийн Банк“, за да изследват някои от най-големите загадки на науката, като например как е започнала Вселената и дали има интелигентен живот отвъд Земята. Жителите на това малко градче не са свързани по най-съвременните начини, но с течение на времето наблюдавах една по-дълбока връзка, която те споделяха, скрепена от стремежа към научно познание.“

Безжичните устройства биха могли да попречат на работата на големия телескоп в района

Режисьорката разкри, че по време на работата си по документалния филм е установила, че все по-малко разчита на собствения си смартфон и все повече се наслаждава на спокойствието.

Въпреки спокойствието, което може да донесе една зона без Wi-Fi обаче, прилагането на правилата в „Грийн Банк“ става все по-трудно. Местните жители настояват за по-голям достъп до съвременните технологии, което поставя под заплаха „тихата зона“.

„Макар да разбирам желанието за достъп до общоприетите технологии е обезсърчително да мисля, че една от последните умишлено създадени тихи зони скоро може да остане в миналото. Трябва да се стремим да запазим това уникално място на Земята.“

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Какъв е животът в американския град, наречен „тиха зона“, където телефоните, Wi-Fi и дори микровълновите са забранени - kaldata.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!