Шолц: Предложението до Путин за Украйна „не може да сработи“

Всеки знае, че това предложение не беше направено сериозно, а беше свързано с мирната конференция в Швейцария

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Милена Богданова
Автор във Fakti.bg

Германският канцлер Олаф Шолц смята, че предложенията на руския президент Владимир Путин за Украйна не са сериозни и не могат да спроработят, защото страната се нуждае от "справедлив и справедлив свят". Той изрази тази позиция в Италия, където се проведе срещата на Г-7, пред телевизионния канал ZDF.

„Всеки знае, че това предложение не беше направено сериозно, а беше свързано с мирната конференция в Швейцария“, каза Шолц. „Това предложение не може да сработи“, каза той.

Преди това Путин направи нови мирни предложения за разрешаване на конфликта в Украйна, предвиждащи признаване на статута на Крим, ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област като региони на Русия, консолидиране на необвързаните и ядрени -свободен статут на Украйна, нейната демилитаризация и денацификация, премахване на антируските санкции. Тази инициатива беше отхвърлена в Киев. Украинският президент Владимир Зеленски нарече предложението на Москва ултиматум, а неговият съветник Михаил Подоляк смята, че новите руски инициативи уж не съдържат „истинско мирно предложение“.

Германският канцлер смята, че Русия трябва да бъде представена на бъдещите конференции за Украйна, целта на конференция е Бюргенщок - да постави основите за това. Според него сега целта е да се "положи основата" за бъдещи контакти. „И тогава, разбира се, ще има перспектива за конференция и мирни преговори, които ще работят и за Украйна. И тогава ще бъде важно Русия да участва в това“, каза той. Шолц сравни процеса с „цвете, което трябва да се полива, за да расте“.

Швейцария свиква конференция за Украйна на 15 юни в курорта Бюргенщок, на която ще се обсъжда мирът в Украйна, но без участието на Русия. Берн твърди, че една от целите на конференцията е „създаване на перспективи за бъдещия етап“, в който Москва ще стане участник в процеса. Руското външно министерство заяви, че провеждането на това събитие е „път към нищото“. Министерството отбеляза, че Москва не вижда желанието на Запада да се отнася честно, въпреки че никога не е отказвала мирно уреждане на конфликта с Киев.

В петък руският президент Владимир Путин направи нови мирни предложения за разрешаване на конфликта в Украйна. Украинската страна отхвърли инициативата. Зеленски нарече предложението на Москва ултиматум, а неговият съветник Михаил Подоляк смята, че новите руски инициативи уж не съдържат „истинско предложение за мир“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Шолц: Предложението до Путин за Украйна „не може да сработи“ ᐉ Новини от Fakti.bg - Свят | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!