Поредна измама: “Билла” продава олио за зехтин

INTRIGI.BG

Далеч по-разбираемо за купувачите е продуктът да се продава като салатен микс

„Билла“ продава обикновено слънчогледово олио, оставяйки у по-разсеяните си клиенти впечатлението, че купуват зехтин, при това от най-високото качество – екстра върджин.

В магазина се предлагат бутилки, на чиито етикети с големи букви на латиница пише: „Extra Virgin Olive Oil“, а в малки скобки – 20%, без да се уточнява, че останалите 80% са олио. Нещо като продавания някога в „Метро“ пастет от фазан с 90% свинско месо. Така много от невнимателните клиенти остават с впечатлението, че купуват чист студено пресован зехтин, пише в.“Уикенд“.

В последните дни по телевизията върви реклама на промоциите в „Билла“, в която се съобщава, че веригата предлага „маслиново масло екстра върджин „Басо бленд“ за 10,99 лева за литър. Същото звучи и в самия магазин. Никой не съобщава, че маслиновото масло, по-популярно у нас като зехтин, всъщност е едва 20%, а останалото е обикновено слънчогледово олио. Това е описано с по-малки букви на вертикалния надпис, а така също и между редовете на малък бял етикет, залепен отстрани на бутилката. По-възрастните клиенти, основен таргет на промоциите, могат да го прочетат само с очила.

Освен това малко клиенти, основно пиячи на уиски, се сещат, че думата бленд – blend всъщност означава „микс“. И купуват олио за 11 лева без 1 стотинка, мислейки го за зехтин.

Прости сметки показват, че въпросното олио излиза доста по-скъпо, отколкото ако човек си го купи в обикновена бутилка и го смеси с маслиново олио.

Зехтинът в тази верига върви около 40 лева за литър. Това означава, че 20-те процента в „Басо бленд“, равняващи се на 200 грама, струват 8 лева. Останалите 8 лева са за 800 милилитра олио, което прави 5 лева за литър. А в същото време най-скъпото олио, което се продава в този магазин е по 3,99 лева/литър, има и марки за по 2,49 лева. Т.е. подведеният купуват плаща между 2 и 3 лева повече за бутилка, изчислява вестникът.

И това е така само когато „Басо бленд“ е на промоция. Иначе обичайната цена на блендът е 15,99 лева, което означава, че купувачът се „набутва“ с около 7-8 лева на бутилка.

Далеч по-разбираемо за купувачите е продуктът да се продава като „салатен микс“, което ще бъде доста по-ясно и всеки ще знае какво купува.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Поредна измама: “Билла” продава олио за зехтин - INTRIGI.BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!